Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Aktse - på nio rökars håll

Gärling, Mats

En mycket vacker bok

Detta är en mycket vacker bok. Det man först lägger märke till är förstås bilderna, utsökta pennteckningar och akvareller, som här återges i svartvitt. Människor och miljöer träder fram ur det förgågna på ytterst noggranna teckningar efter fotografier.
När man börjar läsa upptäcker man också skönheten i språket. Klart och rent, lågmält men livfullt som en fjällbäck rinner det fram över sidorna. Han har sett, sökt, läst och lyssnat.

Han berättar om släkterna Länta, som 1829 grundade och sedan har bebott hemmanet Aktse, och Grufvisare, vars namn antyder ett förflutet som på sin tid inte var väl sett av alla. I historien om bostället vid porten till Sarek, vid Rapadalens mynning, avspeglas samernas historia, deras inbördes liv, deras förhållande till naturen och till det yttre samhället.
Besökare kommer till hans läger. Lavskrikor äter ur hans hand. Harar, en järv och ett lodjur passerar. Och ibland känns kanske rentav närvaron av något annat.

Jag kan inte finna annat än att den här boken måste vara helt oemotståndlig för alla som dras till fjällvärlden och vill lära känna det samiska livet.

Anders Schærström
NOS