Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Skärvägen - en barndomsberättelse

Enqvist Gunnar

En enda stor kärleksförklaring

Så bra den blev skriven, Gunnar Enqvist´s barndomsberättelse Skärvägen.
Boken handlar om någonting väldigt viktigt, nämligen oss. Den generation som växte upp i krigs- och efterkrigstid och de omständigheter som rådde då.
Det handlar om den stora gemenskapen och samhörigheten i de olika samhällssikten och om (bus)ungars outsinliga uppfinningsrikedom.
Det handlar om hur folk levde på marginalen och överlevde.

Igenkänningsfaktorn är hög trots jag växte upp i en bondby långt från kusten.
Men nog måste författaren själv ha varit äventyrligare än de flesta, även om han i boken påpekar sin egen feghet och rädsla ibland. Det tycks inte ha funnits några gränser för vad han och hans kompisar klarade av. Och emellanåt var det på håret att de klarade av det, men på något förunderligt sätt fanns det alltid någon vuxen i närheten som ryckte in när det gick överstyr.

Jag läser också med förtjusning det kapitel som inte är sant. Det heter Gubbar och handlar just om gubbars förmåga att berätta skrönor. Ibland var ljugandet så väl tilltaget och så uppenbart att den som mot förmodan trodde att det var sant fick skylla sig själv.
Gunnar Enqvist målar i den här boken med ord hämtade från en färgstark palett. Samtidigt är det en enda stor kärleksförklaring till hans föräldrar.

Britt-Marie Holmqvist
Norra Västerbotten, 2010 06 12