Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Rör mig inte, se mig bara

Jönestam, Helmi

Ångesten fanns i husets väggar, den satt i möblerna, men framför allt levde den sitt eget liv inom m

Den djupa längtan att finna sin plats i tillvaron och att överleva under tiden som sökandet pågår, är den stora drivkraften i Hannas liv, huvudpersonen i Helmi Jönestams roman Rör mig inte, se mig bara.

Hanna föddes i byn Suur Reisinä (Bolsjoje Reizino) i Ingermanland och kom som fyraåring till Sverige i mars 1945, buren på sin fars arm över Torne älvs is, tillsammans med sin mor med lillasystern Tina på ryggen och storasystern Satu traskande bredvid.

Familjen bor ganska isolerat i ett torp i Västergötland. År läggs till år med syskonens uppväxt och moderns liv domineras ständigt av den oberäknelige fadern. Hans vilja är deras lag och de är som marionetter i hans händer. Rädsla och otrygghet blir Hannas ständige följeslagare. "Ångesten fanns i husets väggar, den satt i möblerna, men framför allt levde den sitt eget liv inom mig själv." Till modern vill hon inte gå med sina rädslor, frågor, sin ledsenhet eller glädje. Att yppa för någon utomstående om det som händer innanför hemmets väggar är helt otänkbart.

Trots allt finns även lyckliga stunder. Hanna hänger sig i lekandet tillsammans med sina syskon, strövar omkring timtals i skogen, som hon betraktar som sitt andra hem, plockar blåbär och lingon, läser spännande böcker och lyssnar varje kväll på storasyster Satus fascinerande berättelser.

Och det finns människor som ser och förstår, som stöttar, uppmuntrar och hjälper. Rektorn på realskolan säger: "Om du behöver hjälp, så finns vi. Glöm aldrig det Hanna, för det är alldeles sant."

Romanens styrka ligger i skildringen av Hannas tankar, känslor och förhållningssätt till det som sker. Replikerna känns naturliga. Det ät lätt att ta till sig språket, som är uttrycksfullt och okomplicerat.

Författaren har lyckats väl med sina intentioner att beskriva överlevandets svåra konst och visa att det går att bli sedd - trots allt. Behovet av kärlek och acceptans är universellt. Därför berör romanen oss alla.

Maila Sörman, Norrköping
Tidskriften Ingria 1/2010