Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Rör mig inte, se mig bara

Jönestam, Helmi

En gripande skildring av en kvinnas utveckling från barn till vuxen

En familj, mor, far och tre små barn, flyr från Ingermanland till Sverige under andra världskriget. Hon bestämde sig snabbt för att bli svensk, men kände sig ändå som en främling i Sverige, och också i sin familj. Hon var mån om sin integritet, se men inte röra ...

Helmi lärde sig snabbt svenska, blev duktig i skolan, och var den som senare fick åka till Sovjet för att söka reda på den äldsta systern som levde där och tagits hand om släktingar. Men Helmis känsla att stå utanför fanns kvar. Hon började fundera på vem hon var. Och hon började skriva på sin bok.

Så här säger Helmi Jönestam själv:
"När min föräldrar sedan länge var döda, började jag trevande och med en viss oro att söka svaret på vilka de varit, för att därigenom också få veta mera om vem jag själv var. Det är upprinnelsen till min bok Rör mig inte, se mig bara. Arbetet med boken kan liknas vid att skala en lök genom att försiktigt lossa det ena bladet efter det andra för att komma åt den inre delen."

Helmi insåg att hon hade tre kulturer i sig, den ingermanländska, den ryska och den svenska. Boken har blivit en gripande skildring av en kvinnas utveckling från barn till vuxen. Helmi ställer sig ofta utanför - både i familjen och senare när hon studerade vid universitetet.Hon var blyg, och hade svårt att ta kontakt. Men samtidigt var hon stark och envis, och klarade sig på egen hand. Hon hittade sin plats i livet.

Ingrid Jacobsson
Liv i Sverige 2/10