Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Knivsliparen

Holmberg, Bo R

Generationsskifte i släkten Morell

Polissläkten Morell i Ångermanland är gamla bekanta för de svenska deckarläsarna. Bo R Holmberg har skildrat länsman Harald Morells öden i tre utmärkta kriminalromaner med motiv från 1800-talet: den första, Liemannen från 2002, fick tidskriften Jurys pris Flintyxan. Bortåt sekelskiftet efterträddes Harald i Väktarsax av sin son Gustav och nu i den sjunde boken om morellarna är det sonsonen Erik som tjänstgör som polis i Örnsköldsvik. Året är 1931.

Styrkan i romanserien är inte så mycket kluriga intriger och briljanta slutledningar som en bred och färgrik tidsskildring från ett fåmält och fattigt arbetarsverige. Morden har inga illistiga motiv, dialogen är sturigt muttrande norrländsk och Holmbergs personskildring ömt saklig utan att bli sentimental.

Här letar Erik Morell och hans kollega Jakob Bengtsson (vars släkt också har ett förflutet i tidigare romaner) efter en mördare som haft ihjäl en kvinnlig affärsinnehavare. En bit bortom horisonten ligger Ådalen och där förbereder arbetarna en strejk och en fredlig protestmarsch.

Det är precis lagom spännande och Erik Morell vansläktas inte, utan är en lugnt kompetent yrkesman utan åthävor. Jag utgår från att han kommer tillbaka och jag möter honom gärna igen - och eftersom han har sonen Karl kan släktkrönikan småningom fortsätta en generation till. Fast det beror förstås på vad som händer i Ådalen ...

Bo Lundin
Sydsvenska Dagbladet