Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Helljusensamhet

Levlin, Kurt

Matematisk dimma över bilder av ensamhet

Pojken som sitter närmast bussdörren med en grå väska i famnen. Flickan som gömmer den perfekta snöbollen i snön när det ringer in till lektion. Tamagotchin som ligger bortglömd i en skrivbordslåda, sörjd i en kvart efter sin död. Samtliga ingår de i bilder av ensamhet i Kurt Levlins diktsamling "helljusensamhet".

Dikter, som gärna hade fått växa sig till noveller. Man vill veta varför pojken sitter ensam. Man vill veta om snöbollen ligger kvar när flickan kommer ut från lektionen. Vem kommer hon i så fall att kasta den på?

Levlin skriver mångordigt med hela meningar. Det händer att bisatserna trasslar ihop sig. Eller kanske är det så, att "mannen som står på balkongen och röker i matchande rutig skjorta och uppkavlade armar" har matchat skjortan med cigaretten?

Helljusensamheten är, förklarar Levlin, den ensamhet som bilister upplever när de dagligen kör flera mil utan att behöva blända av för mötande trafik.

Många är de människor som rör sig ensamma genom det mörker som är deras liv. Från skolgården genom äktenskapet och in i pensionsåldern. Visst finns det väggar att luta axeln mot när man försöker ge sken av att inte hålla andan, när man försöker ge sken av att inte knyta näven i byxfickan. Men vad ska man klamra sig fast vid när en 10-årig flicka försvinner 500 meter från sitt hem?

Levlin är uppmärksam på detaljer. På den blöta handduken som ligger i pojkens grå väska. På fjärilstattueringen på insidan av kvinnans vänstra lår, den som rymmer smärtan innanför sina vingar. På minnet av 30 år gamla barnprogram "på ett språk du inte längre behärskar".

Detaljer, som säger mycket mer än det, att flickan har på sig en mörk jacka och jeans.

Ibland använder sig Levlin av oväntade adjektiv, till exempel när han kör bil och dimman framför honom "är rent matematisk". Ett intressant påstående, som inte leder tankarna i någon självklar riktning. Vad är en rent matematisk dimma? En gåta eller ett elegant uttryck? Poesi eller en imitation av poesi?
"Helljusensamhet" har sina stunder, sina meningar, sina pärlor. Dikterna är frön till berättelser som hellre hade fått blomma ut till noveller än pressa sig samman till knoppar.

Jessica Poikkijoki