Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Vargflickan

Lundin, Göran

Naturens väktare

Han brukar kallas "den skrivande busschauffören" och det är förstås sant: han skriver och är busschaufför. Men Skellefteå författaren Göran Lundin har med ett 20-tal böcker på sitt samvete ägnat sig åt lite av varje och nu har han påbörjat ett nytt projekt: en bokserie om västerbottnisk naturbevakare.

Vargflickan, handlar det om Fjällbyn och naturbevakaren Petter Öhrnberg som har Europas största naturreservat som sin arbetsplats.

Det är Petter som, med hjälp av sin snöskoter. ser till att tjuvfiskare, tjuvjägare, eller andra inte ägnar sig åt brottslig verksamhet eller vållar skada.
En dag får han en ung tonårsflicka som praktikant Tindra, som hon heter, visar sig ha egenskaper som inte utan vidarekan förklaras eller bortförklaras. Sedan dyker en varg upp i renskötsellandet.

Vargflickan utspelas i gränslandet mellan realism och fiction. Är det en bok för unga eller vuxna?
Det är oväsentligt. Den är lätt att ta till sig. Lundin krånglar inte till det, han berättar rakt och enkelt, men starkast litterärt blir det när Lundin ikläder sig jag-rollen och låter Tindra själv berätta.

Jag gissar att många inlandsbor eller "fjällfrälsta" kommer att känna igen sig. Naturen lätt förklädd. Göran Lundin kan sitt ämne, sin karta.
Kanske ska man också se Vargflickan som ett debattinlägg. Redan i sin första bok, "Samernas i Sverige" (1977) visade Lundin intresset. Debatten om varg, renar, samer, skotrar och fjäll har ju inte heller avstannat sedan dess.


Åke Lundgren
Norra Västerbotten, 2009 07 28