Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Trainspottern, och andra berättelser från järnväge

Johansson, Åke

Den skrivande tågmästaren

Tågmästaren Åke Johansson skriver spännande om vardagens öden och händelser.
Ni som åker mycket tåg, känn er som hemma - men se er från andra hållet! Numera tågmästaren, tidigare konduktören, Åke Johansson från Sundsvall tar oss med till resor och resenärer i sin bok Trainspottern.

De många situationerna berättar om människor av alla slag, på ytan gnälliga, generösa, fulla, bokläsande, stressade, sjuka, flirtiga, farliga, eller översittare i både den ena och andra bemärkelsen.

Under ytan brottstycken av livsöden från alla mänskliga tillhåll, från Afghanistan till Ånge från självmordsförtvivlan till kärlekslycka. Där emellan sällsamt vardagliga situationer där man ofta så gärna vill ha ett slut. Men denna poänglöshet är själva poängen. Livet går (nästan) alltid vidare utan avrundningar och grövre växlingsfel.

Några av berättelserna blir fina noveller - som den om Janne, trainspottern på Sundsvalls station eller tågmästaren som låter sitt tåg fira 200-årsminnet av franska revolutionen.

Den senare leder oss till den egentliga kollektiva huvudpersonen, de manliga och kvinnliga kupékuratorerna. De som dag och natt handskas med förväxlingar och förseningar, med barn och busar. Som möter tacksamhet, berättelser, goda skratt och förälskelser. Som lever sitt hemliga liv bakom uniformen och mellan tågen. Som pusslar med arbetstider, familj, ekonomi och egna förväntningar.

Trainspottern är en intressant, rolig, spännande och ibland med flit en helt ospännande rapport från Sverige. Åke Johansson skriver sakligt och koncentrerat, ironiskt och humoristiskt. Men över spåren vilar framför allt en känsla: "Där färdas människor i en blues som dagligen spelas upp ..."

Åke har erfarenhet inte bara som tågmästare utan också som skrivare. Han har bland annat deltagit i Föreningen Arbetarskrivares antologier. Han arbetar för läsning och arbetsplatsbibliotek, uppmuntrar järnvägsmän och andra ta till pennan. Vi vet för lite om verklighetens folk hos dem finns oändligt antal öden och spännande berättelser, menar han. Han själv är ett lysande exempel på detta.

Bengt Ingelstam
Proletären 2/2010