Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Över land färdas båten på männens axlar

Hansson, Bengt

Levandegör ett nordligt skogslandskap

Bengt Hansson i Vilhelmina hörde länge till de självlärda begåvningar vars uttrycksvilja är så stark att de, årtionde för årtionde, kan nöja sig med sin egen uppmuntran. Bengt försörjde sig långa tider som fabriksarbetare, i Borlänge och i Vilhelmina, men han levde för sitt diktskrivande ända fram till sin död (år 2007). Att hålla sig framme för att bli upptäckt av de stora förlagen var honom lika främmande som för prosaisten Boo Jonsson, Bengts kollega och uppmuntrare i Vilhelmina skrivarklubb.
Men nu finns i alla fall en rejäl volym på 268 sidor med Bengt Hanssons dikter i urval, Över land färdas båten på männens axlar, postumt sammanställd av sonen Tordleif. Lyckligtvis hann Bengt vara med om att planera boken innan han avled.
Inga dikter är här daterade, och vad man än slår upp i boken möter man ett direkt tilltal, som om texten vore nyskriven, en sällsynt läsupplevelse. Det här är en bok som levandegör ett nordligt skogslandskap ut- och insida på ett så precist vardagsspråk att man fångas, ja trollbinds, av den mörka personliga röst man hör på varje sida. Här är fem talande rader:

medan han klev ut ur bussen
var allas blickar riktade mot honom
inte för att han var okänd
alla kände honom
men resor var okända

Och här två rader till:

kroppen var ett lastdjur
själen fick valkar

Det är med både glädje och stolthet som vi i Liv i Sverige för ovanlighetens skull presenterar en diktbok bland alla de levnadsskildringar på prosa som brukar utses till Liv i Sverige- böcker. Här saknas inga självbiografiska kvaliteter, men bilden av detta liv fördjupas för varje dikt man läser.

Göran Palm
Liv i Sverige 3/10