Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Dödsmaskinerna

Lundin, Göran

En exotisk machovärld nära oss

Unga män är inte riktigt kloka.
Många av dem. Åtminstone ibland. Kolla in olycksstatistiken. Jämför med kvinnor i samma ålder.
Men alla väljer inte att skvätta testosteron bakom bilratten. Inte i den västerbottniska fjällvärlden, för där finns alternativ.
Snöskotern!
Det har Göran Lundin tagit fasta på och en av förtjänsterna med "Dödsmaskinerna" är just ämnet; att han visar en värld och en kultur som även för de flesta norrlänningar är obekant, trots att det är här, och nästan här den finns.
Motorexotism nära oss.

Romanens centralgestalter heter Emil Sandström och Petter Öhrnberg. Emil är en 17-årig strulputte på randen till kriminalitet. Ja, han har redan tagit steget över till den andra sidan, och när han gjort det är det mest för att utmana Petter, naturbevakare och gammal skoterstjärna.
Emil vill visa vem som är värst, både för Petter och för kompisarna. Och värst - det är man i hans huvud, kretsar och i trakterna väster om Storuman på skoter.
Där är man macho på värstingmaskin, genom att köra fort, men framför allt gemnom att köra farligt. Genom att låta sig filmas och läggas ut på Youtube i en omöjlig brant och i en hisnande piruett till vändning under snö som hänger och vilken sekund som helst kan rasa och utlösa en dödlig lavin.

Petter tycks, av egen erfarenhet, ana vad som rör sig i Emils huvud, och känner att grabben måste stoppa innan det är för sent. Men han har fler bekymmer:
1) Den penningstarke turisminvestaren som tror sig kunna bära åt sig hur han vill för att bygden är beroende av honom.
2) Kvinnorna. Hur helgjutet är egentligen förhållandet med Helena, hans sambo som till större delen är särbo? Är det någn spirnde på G med stugvärden Agneta eller är hon bara någon som fixar kaffe? I periferin finns också Tindra och om både henne och Helena skulle jag gärna ha velat veta mer om, vilket jag förmodligen skulle göra om jag läst Vargflickan, Göran Lundins fjolårsroman som även har Smygis Öhrnberg som huvuvrollsinnehavare.

Han är en produktiv typ, Lundin. Jämsides med busskörandet, bokförläggandet och (åtminstone förr) långlöpandet har han på egen hand gett ut 15 böcker samt ytterligare tre tillsammans med fotografen Erland Segerstedt. Det handlar om ämnen och miljöer han kan och brinner för - inte minst Haiti - och på sistone är det alltså Tärnafjällen som gäller.
En liten dos samisk mysticism har han inte kunnat avhålla sig ifrån (kvinnan som folk tycker sig har sett, hon som bara glider fram med bara en skidstav) men i Dödsmaskinerna är det annars nutida verklighet som gäller; vita vidder men inte främst ur naturlyrikerns perspektiv.
Detta är varken en stycke storstads USA, brittisk landsbygd eller slitna poliser i sydsvenska städer. Detta är något helt annat och från början känns det ovant, men sedan blir det bara spännande och bra.

Olle Lundqvist
Norra Västerbotten 2010 10 30