Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Prästgårdspigans ros

Klasson Maj

Sökandet efter rosens rötter blev läsvärd biograf

Maj Klasson bor i Linköping och är docent och professor emerita vid Högskolan i Borås, men även verksam vid Linköpings universitet.
"Prästgårdspigans ros" är en biografi om hennes farmor Albertina Fredrika, som levde i Västerbotten. Det är ett underfundigt sökande bakåt i tiden inte bara för att finna släktrötterna till en handlingskraftig kvinna, utan även rötter och ursprunglig växtplats till den rosenbuske Albertina Fredrika planterade i sitt hem efter giftermålet 1868.
Sökandet leder till ny kunskap om Albertina Fredrika. Under 1860-talet arbetade hon inte bara som prästgårdspiga utan även herrskaps- och gästgivarpiga i Västerbotten. Maj Klasson kallar sin farmors arbetsår för en bildningsresa. Men även sökandet efter rosens ursprung och farmoderns liv blir en bildningsresa kring livsvillkor i 1800-talets Västerbotten.
Prästgårdspigans ros är en biografi om en släkting, men också en forskningsresa i historia, folkliv, botanik och genusvetenskap. Ibland överambitiös och lite rörig. Men läsvärd och underhållande är den.

Jakob Carlander
Östgöta Correspndenten 1 aug. 2011