Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Prästgårdspigans ros

Klasson Maj

Maj vill med sin bok lyfta fram kvinnohistoria

På Lövånger Socken museum fick vi förmånen att träffa Maj Klasson som presenterade en fin inbunden bok där många bilder är i färg. Albertina Fredrika Burman fick Tornedalsrosen som brudgåva av prosten i Nordmaling där hon tjänade som piga. Albertina är Maj Klasson farmor.
Vem är farmor och vilka erfarenheter har hon gjort under sin tio års långa arbetsresa genom Västerbotten på 1860-talet.
Resan började i Mårtensboda, fortsatte genom Lövånger, Burträsk, Mångbyn, Ava, Nordmaling och Selet, slutade på gården i Bodan där hon planterade sin rosenbuske och många andra växter; som olika kryddor som var värdefulla på den tiden.
Maj berömmer sin kusin Albert Magnusson som gett henne värdefulla uppgifter. Likaså Kunskapskällan i Skellefteå, Lövångers bibliotek och uppgifter från Härnösand. Alla har bidragit och hjälp mig med värdefulla uppgifter. Maj vill med sin bok lyfta fram kvinnohistoria där det handlar om adel, präster, borgare och bönder. Klassamhället skildras på många olika sätt och tjänstefolket var av annan rang. Trots att Albertina hade hög pigstatus, markeras hennes klass och könstillhörighet obönhörligt på många sätt, inte bara lönemässigt utan olika matbord, dass osv. Samtidigt fick farmor lära sig mycket genom sin Bildningsresa som Maj även kallar den, hon hoppas att hennes bok ska bli en fin grund för studiecirklar om rosor, kryddor och olika växter.

- Men fram för allt vill jag lyfta fram kvinnohistorian säger hon.

Själv är hon mycket kunnig och en god berättare. Undertecknad hade lyckan att få en Tornedalsros av sin store bror, tyvärr är rosen utblommad nu, men en liten ros känns dock igen.

Birgitta Wikberg
Mellanbygden 12 juli 2011