Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Med den ondes hjälp

Edvall, Karin

En buljongtärning i tidens ström

Den som jobbar i arkiv kan nog bli besatt. Av att få veta. Vilka är tvätterskorna kring bykkaret på ett gammalt svartvitt fotografi? Vem döljer sig bakom namnet i ett gammalt domstolsprotokoll? Anna Britta Persson, född 1831, till exempel. Dömd till livstids straffarbete. Varför handlade hon som hon gjorde? Hur tänkte hon?
"Med den Ondes hjälp" är en roman som bygger på ett känt svenskt rättsfall. Författaren och arkivarien Karin Edvall lyfter dammet med fantasins hjälp. Fylleri i luckorna, väver ett kvinnoporträtt. Just när poliskonstapeln griper Anna Britta, så kliver vi in i hennes värld. Sätt henne på cellen, vrålar människohopen som lystert samlats.
Men ännu ett steg tillbaka måste tas. Till den fattiga stuga där jäntungen Anna Britta förväntas sköta småsyskon och sysslor. Hämta vätten. Dränka
kattungar. Senare är Anna Britta tjänsteflickan som omärkligt låter en silversked slinka ner i förklädesfickan.
Karin Edvall återskapar en miljö. Hon gör Anna Britta synlig. Så här var det att leva som piga i Göteborg på 1860-talet. Skrålande hamnbusar, smuts, hunger. Vem har råd med moral?
Även om berättelsen är spännande så undviker författaren att romantisera eller försöka passa in den olyckliga kvinnan i ett politiskt perspektiv. "Med en Ondes hjälp" är varken någon "Mina drömmars stad" eller Hermans historia. Och Karin Edvall låtsas inte att vi verkligen kan förstå Anna Britta. Men att vara en buljongtärning i tidens ström är fint det med.

Bodil Juggas
Arbetarbladet