Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Med den ondes hjälp

Edvall, Karin

Gåtfullt och skrämmande

Våren 1865 dömdes trettiofyraåriga Anna Britta Persson till livstids straffarbete för mord. Offret, den elva år yngre Lotta Andreasdotter, hade dödats, styckats och likdelarna gömts i ett utrymme ovanför trapphuset.
Visserligen finns det ofta goda skäl att misstro en författare som framträder med dokumentära anspråk - det kan ju vara påhittat, det också! - men i det här fallet är det ingen tvekan: Detta har verkligen hänt.
Karin Edvalls roman Med den Ondes hjälp (Ord & visor) bygger på ett av svensk rättshistorias mer ovanliga fall. Anna Britta Persson levde ett dubbelliv: som lojal hustru till en gasverksarbetare i Göteborg och - i något slags förbund med djävulen - som tjuv och bedragare. När Lotta hotar att avslöja henne om hon inte omedelbart betalar tillbaka ett lån går Anna Britta till anfall med sin makes rakkniv.
Karin Edvall tecknar med säkert handlag porträttet av ett gåtfullt och skrämmande kvinnoöde. Ånger ingick inte i Anna Brittas känsloregister: Under åren på Norrköpings kvinnofängelse, som på den tiden var riksanstalt för livstidsdömda kvinnor, återupptog hon sin smyghandel med stulna varor och dömdes till extra påföljder. Hon dog 1911.

Gerth Ekstrand
Dalademokraten