Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


De bortglömdas skuggor

Edvall, Karin

Ropande skuggor i arkiven

Domböcker, kyrkböcker, fångrullar, strafflagar, överlåtelsebrev och förmånskontrakt, instruktioner för besiktigandet av lösaktiga kvinnor, skilsmässohandlingar, obduktionsprotokoll, överklaganden, bouppteckningar" ur såna handlingar och dokument lyfter Karin Edvall i De bortglömdas skuggor fram några obemärkta 1800-talskvinnors dramatiska livshistorier.

En ogift bonddotter föder i lönn och låter modern döda barnet. En epileptisk tonårsflicka i ett västerbottniskt fattighemman avlider i sin säng om natten, med skallskador. En ensam sömmerska som redan lämnat bort ett barn tas strax efter sin andra förlossning in på sinnessjukhus. Hon blir kvar i sju år. Den syfilissmittade "Offentliga kvinnan nr 51" Lovisa Henriksdotter dör i fängelse, i koleraepidemin 1866 efter ett kort liv som piga och prostituerad. Lydnad och underdånighet, tidens krav på kvinnan hjälpte ingen av dem.
Karin Edvall arbetar på Landsarkivet i Göteborg och frilägger medkännande kvinnornas livsvillkor och omständigheter: så här kan det ha varit, detta är belagt, så mycket vet man - och just det stramt faktiska bredvid osäkerheten, att hon bara till hälften fyller i, gör det så oavslutat upprivande. Så mycket tystnad det finns i historien, så många ropande skuggor kvar i arkiven!

Pia Bergström-Edwards
Aftonbladet 2002-06-25