Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


Den spikraka linjen

Holmberg, Stefan

Sidvändare med hög igenkänningsfaktor

"Den spikraka linjen" är en fortsättning på "Lev och må Lille far", som jag inte läst men vet handlar om Åke Nylanders barndom i Barsele, inklusive hans fars vistelse på Umedalens mentalsjukhus.
Nu är pappan hemma och "fungerande", men ändå inte den engagerade, nära fadersgestalten. Och Åke går i realskolan.
Åke Nylander = Stefan Holmberg. Jo, även om alla namn och tydligen en del annat inte stämmer så är detta en självbiografi.
Och även om det är en bit mellan Skellefteå och Barsele känner jag igen mig i tiden: Det 60-tal då en tonårig västerbottning var en tonårig västerbottning, vare sig han gick realskolan i Storuman eller högstadiet i "staan". Åke är också skrivsugen, idrottsintresserad och i sinom tid radskrivare på sporten, fast Västerbottens-Kurirens.
Efter ett kapitel har "Den spikraka linjen" förvandlats till en sidvändare.

Sedan har vi de fingerade; någon gång ramlar poletten ner och jag inser vem "Heidi" är, att anta att advokat Perlehed i själva verket heter Gullesjö är inte svårt och därtill kommer alla som möjligen skulle kunna vara ..
Det är en extra krydda.
Men även utan den är "Den spikraka linjen" en fin skildring av ungdom och nyvordet vuxenliv under en speciell tid och för övrigt rymmer även självbiografier en stor portion allmängiltighet."

Olle Lundqvist
Norra Västerbotten