Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Lätt att hitta, lätt att handla! Konkurrenskraftiga priser! Du får en faktura med ditt bokpaket, som kommer med posten.
Betala inom 30 dagar.
Leverans med B-post från Förlagssystem i Falun (i förekommande fall direkt från förlaget) inom 2 arbetsdagar.
OBS! Moms och frakt ingår i våra priser!

Kategorier: Produkter:


Katalogträdet
"Det bästa som hänt oss"
Ljungholm, Tage
Kart. 352 sid. Fyrfärg. Stort Utg. '15
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
I samband med att Skellefteå lasarett under 2015 fyller 100 år på nuvarande plats har en historiegrupp intervjuat ett 80-tal personer på lasarettet och hälsocentralerna. Syftet med historieskrivningen är att den ska förmedla ny och gammal kunskap om sjukvården i Skellefteå.
Vi i historiegruppen hoppas givetvis att boken delvis ska fungera som en språngbräda in i den nya epok som väntar.

"Slutord"
Bergström, Kerstin
Inb. 100 sid Utg. '14
SEK 199.00
[Lägg i kundvagn]
Ett par månader efter att jag avslutat manuset till ”SLUTORD” fick jag veta att jag har cancer och prognosen är mycket dålig.

Ett märkligt sammanträffande med tanke på att jag lånat titeln på min bok från Sven Delblanc och hans SLUTORD, den bok han trodde skulle bli hans sista ...
 Förf.

"Stryk inte mina trosor!"
Homgren, Birgit
Danskt band, 300 sid. Utg. '17
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
I Stryk inte mina trosor! berättar Birgit Holmgren om sina svårigheter att hitta en egen identitet och om att slippa spela en obekväm roll. Hur gärna hon i sin barndom ville vara pojke, slippa fina examensklänningar och rosett i håret, slippa kläs ut. Hon skriver också om tystnaden, den förödande tystnaden i sin familj. Läsaren får följa Birgit långt upp i vuxen ålder, då hon till sist accepterar den hon är och finner sin plats i livet.
Boken utges i samarbete med föreningen Liv i Sverige.

40 sekunder senare - världen ser Haiti
Lundin Göran
Dansk band, 160 sid. Fyrfärg Utg. '11
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Författaren Göran Lundin och fotografen Erland Segerstedt är tillbaka i Haiti, knappt ett år efter jordbäv­ningen. I text och bild får läsaren följa deras resa bland människor, som – ur spillrorna av ett land – försöker resa sig igen.

40 sekunder senare - världen ser Haiti är deras personliga rapport.

Aktse - på nio rökars håll DEFINITIVT SLUT
Gärling, Mats
A4, kart. 240 sid. Illustrerad Utg. '09
SEK 247.00
[Lägg i kundvagn]
Aktse – på nio rökars håll, handlar om det berömda och mytomspunna nybygget Aktse i Rapadalens mynning och de samer som anlade hemmanet. Författaren delar också rikligt med sig av egna möten med djur och natur i detta unika fjällområde.
Boken är rikt illusrterad med Mats egna teckningar.

Alla frågor börjar med Varför? NY UPPLAGA!
Eneslätt, Ulla
Mjukband. 110 sid Utg. '09
SEK 175.00
[Lägg i kundvagn]
Utlämnande och personligt skriver Ulla Eneslätt om hur en dödlig sjukdom plötsligt drabbar hennes dotter, som dessutom är nybliven mamma: bröstcancer.
All tänkbar behandling sätts in, men till slut segrar sjukdomen.
För Ulla Eneslätt blir detta en djup livskris, som sätter spår långt efter dotterns död. Sorgearbetet blir tungt och smärtsamt, men till slut får hon tillbaka livsglädjen.

ANNORLUNDA
Broomé, Christina
Danskt band, 266 sid. Utg. '19
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
Det är sent 60-tal och Christina har gjort en viktig upptäckt. Det är början på en livsavgörande resa för henne. Hon har turen att träffa andra likasinnade, som introducerar henne i en värld hon inte ens visste existerade.

I Christina Broomés starkt personliga berättelse finns framförallt glädje, nyfikenhet och intensiva kärleksmöten.

Antonius pojke
Nilsson, Elis
Danskt band 284 sid. Illustrer Utg. '07
SEK 233.00
[Lägg i kundvagn]
”Antonius pojke” är en berättelse om ett sockenbarns uppväxt i byarna runt Kultsjön, Malgomaj och Vojmsjön under åren 1912 till 1931.
Berättelsen handlar om fattigdom och utsatthet, men vittnar även om lokalsamhällets sammanhållning och hjälpsamhet, en sammanhållning som dock inte gällde alla och inte sträckte sig över alla gränser.

Arktisk feber
Törnebohm, Tobias
Kart. 274 sid. Rikt ill. Utg. '15
SEK 270.00
[Lägg i kundvagn]
ARKTISK FEBER handlar om att förverkliga en dröm och att våga sig ut i det okända. Läsaren får följa med på en fängslande segling upp till Svalbard och den 80:e breddgraden. Det blir möten med en vidunderlig natur och ett unikt djurliv, men även reflektioner kring den klimatförändring som hotar Arktis.
Boken är rikt illustrerad med bilder, kartor och tillbakablickar från andra polarfärder.

Av vishetens stenar
Antonsson, Folke
Danskt band, 314 sid Utg. '21
SEK 285.00
[Lägg i kundvagn]
Folke Antonsson återvänder än en gång till sina rötter i denna jordnära släkthistoria – utan att huka för det otillåtna och skamtyngda, eller för mindre hedervärda sanningar gömda bakom patriarkala strukturer.

Berättelsen är samtidigt ett tidsdokument från det förra seklets småbrukarsamhälle, där barn på gott och ont tidigt fick axla en vuxens ansvar.

Barndomen var som en idisslande ko
Degerstedt, Maj
Danskt band, 176 sid Utg. '20
SEK 205.00
[Lägg i kundvagn]
"Med berättelserna i denna bok vill jag hedra alla kvinnor som saknat fina titlar men uträttat stordåd i det tysta – mest av allt Gustavorna, farmor, mormor och mamma.”
Maj Degerstedt

Berättelser bakom kameran
Sand Bo
Inb. 264 sid. Utg. '00
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
Bo Sand dokumenterar i ord och bild sitt liv som TV-fotograf från jordens alla hörn. Helt i fyrfärg.

Björns tegelbruk
Johansson, Henning
Inb. 153 s. Utg. '02
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
Björns Tegelbruk låg i Norra Sunderbyn, i Norrbotten. Under en viktig period i sitt liv arbetade Henning Johansson där. I boken "Björns tegelbruk" berättar han levande och engagerande om människorna och miljöerna i och kring tegelbruket.

Bland sjusovare och olivträd
Belfrage, Patrick
Inb. 110 sid. A4. Ill. fyrfärg Utg. '08
SEK 233.00
[Lägg i kundvagn]
Efter pensionering bor Patrick och Lena Belfrage i södra Frankrike, närmare bestämt i Luberondalen. Vi får följa med på deras upptäcktsfärd i den provensalska kulturens alla olika sidor. Husköp, restaurangbesök, opera – till och med vanliga promenader leder till oväntade upplevelser, och vi lotsas runt bland mäklare, rörmokare, trädgårdsmästare och en och annan svensk medborgare som övergivit fäderneslandet. Den personliga och ömsinta texten åtföljs av ett flertal originalfotografier i färg.

Bockar i kanten
Lundgren, Larry
Hft 50 sid Utg. '07
SEK 80.00
[Lägg i kundvagn]
Med sina små funderingar – oftast med en humoristisk underton – vill korrekturläsaren Larry Lundgren istället på ett positivt sätt inspirera till vidgat, fruktbart samarbete författare-korrekturläsare. Han vill slå ett slag för ”sitta-i-samma-båt”-känslan, en förutsättning för en angenäm och givande seglats mot det lockande slutmålet: en – i det närmaste – felfri bok!

Burk-Curt: Samlaren som blev miljonär
Lundgren, Åke
Kartonnage. 200 sid. Ill. Utg. '11
SEK 247.00
[Lägg i kundvagn]
Alla städer har sina utanförmänniskor, sina original. Skellefteå hade Burk-Curt.
I decennier drog han runt på stan och samlade burkar. De flesta utgick ifrån att han var utfattig, men efter hans död avslöjades hemligheten: han var mångmiljonär...

Bye, bye bondbönan
Sundberg, Doris
Danskt band, 232 sid. Utg. '16
SEK 215.00
[Lägg i kundvagn]
Bye, bye bondbönan handlar om hur det var för Doris Sundberg att växa upp i Västerbottens inland på femtio- och sextiotalet. Doris bodde sina första åtta år i Brönstjärn, en typisk jordbruksbygd. De flesta innevånarna var bönder och kände varandra väl. Sedan gick flyttlasset till Boliden, eftersom hennes pappa inte kunde försörja familjen på det lilla jordbruket. Boliden var då ett blomstrande, modernt gruvsamhälle.

Bygdeå församling; En kyrklig sockenkrönika från äldsta tid
Hägglund, Sven-Olof
Inb. 352 sid. Illustrerad Utg. '02
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Denna bok beskriver händelser i Bygdeå församling från äldsta tid. Här fanns en levande församling redan på 1300-talet.

De bortglömdas skuggor. Ny upplaga i mjukband
Edvall, Karin
Inb. 178 sid Utg. '12
SEK 227.00
[Lägg i kundvagn]
Karin Edvall för läsaren långt in i arkivens gömmor. Hon berättar om tolv kvinnor i den svenska historien, som gått vitt skilda öden till mötes. Kvinnor som tysta pockar på att få göra sina röster hörda.

OBS! Nya röster har tillkommit sedan första upplagan 2002.

De tog min far
Mayme Sevander
Inb. 207 sid. Utg. '94
SEK 125.00
[Lägg i kundvagn]
1934 emigrerade tioåriga Mayme från USA till Sovjetunionen tillsammans med sina svensk-finska föräldrar. En dröm om arbetarnas paradis lockade familjen.

De valde friheten
Uppenberg, Thomas
Hft. 122 sid. Utg. '05
SEK 160.00
[Lägg i kundvagn]
Tankar på att etablera en bofast befolkning i lappmarken fanns långt före GustavVasas tid. I början på 1600-talet började kronan utlova skattefrihet för den som ville försöka bosätta sig i Västerbottens lappmarker. Men det räckte inte med mark och skattefrihet några få år – folket ville också ha frihet från krig för att de skulle bosätta sig i lappmarken.

Den välkända konflikten och Den eftertraktade freden
Hussein, Ahmad
Hft, 280 sid. Ill. Utg. '03
SEK 185.00
[Lägg i kundvagn]
Ahmad Hussein, Umeå, har noggrant följt händelserna i Mellanöstern under lång tid. Hans bakgrund och hans ingående personliga erfarenheter från området har gjort det möjligt för honom att ge ut Den välkända konflikten, som handlar om den komplicerade Palestinafrågan. Här finns en utförlig historisk beskrivning, som underlättar för intresserade att orientera sig i händelseutvecklingen.

Den åttonde dvärgen
Burholm, Annika
Hft, 100 sid. Utg. '99
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Sugen på skrivartips? En bok för skrivare som söker sina historier! Instruktivt och pedagogiskt. Annika Burholm är journalist och författare, med lång erfarenhet av skrivarcirklar. 

Det var inte illa
Furmark Karin
Inb. 200 sid Utg. '09
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
"Det var inte illa" handlar om lek och allvar, om sorg och glädje. Min far drabbades av tbc och mina morföräldrar, som vi bodde tillsammans med, gick bort. Att jag och mina syskon fick studera vidare var en stor förmån, eftersom vi var tvungna att bo borta med allt vad det innebar av extra kostnader för familjen.

Doahkke - Fågelflock
Ryd, Yngve
Kartonnage, 240 sid, ill. Utg. '17
SEK 285.00
[Lägg i kundvagn]
Vid sin död i maj 2012 efterlämnade författaen Yngve Ryd intervjumaterial och påbörjade manus till fler böcker.

Två av dessa dokumentationer har nu färdigställts av Yngves syster Lilian Ryd. Det blir ett praktverk om Lapplands fågelvärld, med foton av Jokkmokksfotografen Gunilla Falk.
OBS! Utkommer oktober

Doktor Jacks Minnen
Lundström, Jack
Danskt band, 244 sid Utg. '18
SEK 246.00
[Lägg i kundvagn]
Före detta överläkaren Jack Lundström, Skellefteå, har lagt stetoskopet på hyllan, men hans ovärderliga erfarenhet kommer aldrig att hamna där. Den här boken är hans gåva till framtiden och oss.

Drömlandet. SLUTSÅLD!
Luddeckens Ralf
Häft. 240 sid. Utg. '99
SEK 165.00
[Lägg i kundvagn]
Ralf Luddeckens fortsätter sin historiska berättelse om emigrationen från Östtyskland till Sverige 1952.

Där man visslar istället för att ropa
Johansson, Leif-Göran
Kart. 200 sid. Ill. Utg. '18
SEK 244.00
[Lägg i kundvagn]
det här är historien om Leif-Göran Johansson, som växte upp i väglöst land med en alltid närvarande morfar vid sin sida. Samt en mormor som omslöt honom med kärlek och värme.

Det är också historien om polisen i Storuman, som blev syndikalist och fick hela polisledningen på fall – liksom en berättelse om socialisten och folkbildaren som drev behandlingshem för narkomaner i tjugofem år.

ELBILEN och jakten på metallerna
Muller, Arne
Danskt band, 200 sid. Ill. Utg. '19
SEK 220.00
[Lägg i kundvagn]
Arne Müller har gjort det som ingen annan gjort: granskat elbil-boomens miljömässiga konsekvenser. Framförallt med tanke på klimatkrisen. Kommer metallerna att räcka till? Vilka energimängder går åt? Hur blir det med koldioxidutsläppen? Arne presenterar nya fakta och resonerar kring möjliga vägar i framtiden.

En av hundra/En på tusen
Enqvist, Gunnar
Kartonnage. 160 sid. Illustrer Utg. '12
SEK 252.00
[Lägg i kundvagn]
"En på tusen, sa den gamle pianostämmaren, en på tusen kan kanske lära sig att stämma ett piano.
Det var orden jag fick höra, när jag undrade hur jag skulle bära mig åt för att utbilda mig till pianostämmare.
 Nej, glöm det! Satsa på något enklare, tillade han.
Men, jag lät mig inte avskräckas och tur var väl det ..."

Författaren, musikern och konstnären Gunnar Enqvist, Skellefteå, berättar om det äventyrliga livet som pianostämmare.

Ensam till Skellefteå - tio barn berättar
Rädda barnen
Hft, 68 sid. Ill. fyrfärg Utg. '17
SEK 100.00
[Lägg i kundvagn]
När Omid var liten trodde han att det var enkelt att fly, nästan som att åka på en charterresa. Berättelserna i denna bok visar på något annat. Av olika skäl och på olika sätt har de unga flyktingarna tagit sig till Skellefteå.

Entusiasternas väg - Från Leningrad till S:t Petersburg
Lundin Göran
Inb. stort format. Fyrfärg. Utg. '03
SEK 147.00
[Lägg i kundvagn]
OBS! STARKT NEDSATT PRIS.
I boken ”Entusiasternas väg – från Leningrad till S:t Petersburg” skildrar författaren Göran Lundin och fotografen Erland Segerstedt människor och möten i denna stad, ett äventyr som sträcker sig över ett drygt årtionde.
Medförfattare, Lina Petersson och Natalja Tolstaja.

Ett brott i skogen?
Holmberg, Harald
Hft. 145 sid Utg. '12
SEK 175.00
[Lägg i kundvagn]
"Det händer sällan, men det händer trots allt, att enskilda individer lyckas rubba en förstelnad ordning. De har varken makt eller pengar. Men de äger lidelse, integritet och mod. Ibland får de lagstycken uppkallade efter sig, som Sarah Wägnert.

Läs denna fina bok och ni inser varför Sveriges skogar behöver en Lex Harald!"
Maciej Zaremba
Journalist, Dagens Nyheter

Euniq'em-effekten - när känslan blir en tillgång
From-Lindqvist, Anna
Inb. 199 sid Utg. '10
SEK 300.00
[Lägg i kundvagn]
Euniq’em-effekten sammanfattar företaget Euniq’em AB:s fantastiska framgångar i arbetet med att på ett humant sätt hjälpa människor, som i många fall har stått utanför arbetsgemenskapen i flera år, tillbaka på arbetsmarknaden.

Medförfattare: Bosse Lundgren

FARTRUSIGA - Om en gränslöst massmobil tid och vår fossilfria morgondag
Forsberg, Björn
Danskt band, 550 sid, ill Utg. '20
SEK 270.00
[Lägg i kundvagn]
Vi lever i en massmobil tid utan motstycke. På nolltid slungar vi oss själva genom landskap och överflyger kontinenter och oceaner.
I Fartrusiga berättar Björn Forsberg om männi­skans långa färd från en trögrörlig, långsam värld till dess raka motsats. Om hur vi med hjälp av fossil energi sprängde rummets gränser.
Men fartfesten kan snart vara över ...

Fjällvind över världen
Gustafsson, Stig Ove
A4, hft. 120 sid Utg. '08
SEK 207.00
[Lägg i kundvagn]
Stig-Ove Gustafsson, Tärnaby, skriver om den lilla skidklubben som genererat världsstjärnor på löpande band: Tärna IK Fjällvinden. Strängt personligt berättar han den spännande historien – som han själv är högst delaktig i – och om möten med världens stora i den alpina cirkusen.

Från Backträsk till Paradise Point
Holmquist, Knut
Danskt band, 172 sid. Ill. Utg. '19
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
Knut Holmquist, Piteå, ger här glimtar ur sitt liv, från uppväxten i Backträsk i Norrbotten till yrkeslivet som försäljare åt Önos. Ett uppdrag som förde honom på resor runt om i världen.

Från Överlevarlandet till Livslevarlandet
Nederberg, Linda
Mjukpärm, 200sid Utg. '07
SEK 188.00
[Lägg i kundvagn]
I sin bok, från Överlevarlandet till Livslevarlandet, berättar Linda Nederberg om den långa resan tillbaka till livet och livsglädjen, från en tillvaro som bulemiker. Om behandling, om framgångar och motgångar. Det är en rak, mycket ärlig skildring om ett problem som drabbar ett stort antal unga människor i Sverige, företrädesvis tjejer.

Färdas som en människa
Grubbström, Folke
Inb. 200 sid. Illustr. Utg. '05
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
I boken Färdas som en människa, skildrar Folke Grubbström sitt liv som lapptillsyningsman i Västerbotten. Det är dagar, månader och år ute på fjället, i storm såväl som i vårsol. Hans viktigaste sällskap är kameran och dagboken.

Född i sanningen - SLUTSÅLD!
Andersson Hans
Hft. 166 sid. Utg. '96
SEK 95.00
[Lägg i kundvagn]
Jokkmokksförfattaren Hans Andersson berättar om de första fjorton åren av sitt liv. Läsaren får en inblick hur det var att växa upp i ett Jehovas Vittneshem.

Gränsland - mitt arkeologiska liv
Zachrisson, Inger
Danskt band, 112 sid. fyrfärg Utg. '16
SEK 205.00
[Lägg i kundvagn]
Skatter under vatten är inte vardagsmat ens för en arkeolog. Att vada omkring och plocka upp tidigmedeltida smycken på en lappländsk sjöbotten är nog ingen förunnat mer än en gång i livet.
Inger Zachrisson skriver här om sitt banbrytande arkeologiska liv!

Gräv & Schakt, förr och nu
Holmström, Sven
Inb. 206 sid. Illustrerad Utg. '02
SEK 185.00
[Lägg i kundvagn]
I "Gräv & Schakt, förr och nu" har Sven Holmström och Asta Burvall, med hjälp av åtskilliga medlemmar av Gräv & Schakt, tecknat föreningen i Skellefteås historia.

Gustafs resa
Edvall, Karin
Inb. 146 sid Utg. '14
SEK 215.00
[Lägg i kundvagn]
I oktober 1885 lämnade Gustaf sitt hem norr om Västervik och gav sig ut på en lång resa. Färden gick norrut, och fem år senare var han framme i Holmsund utanför Umeå. Gustaf slog sig ner på Lövön och började arbeta på brädgården, han gifte sig och fick många barn. Livet blev en ständig kamp för överlevnad.

En dokumentär och medicinhistorisk berättelse om en man och hans familj i början av 1900-talet.

Haiti - mot alla odds
Lundin Göran
Inb. A4, fyrfärg Utg. '98
SEK 207.00
[Lägg i kundvagn]
I "Haiti - mot alla odds" får läsaren möte det haitiska folket, personligt och utlämnande. Ett folk bakom myter och skräckskildringar.
Författaren Göran Lundin och fotograf Erland Segerstedt dokumenterar flera års resande i denna foto- och reportagebok.

Haitis litteratur - en resa med Haitis litteratur och kultur
Lindskog, Per
A4, 60 sid Utg. '04
SEK 100.00
[Lägg i kundvagn]
Haitis litteratur, av Per Lindskog, går igenom den haitiska litteraturhistorien och tar särskilt upp begreppet négritude och vad som gav upphov till det. Per Lindskog skriver också om de haitiska författarnas sökande efter den svarta kulturen och dess ursprung.

Hamnen i Tripoli
Cornell Guj
Inb. 203 sid. Utg. '98
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
Berättelsen om ett hamnprojekts tillblivelse i Libyens huvudstad. Boken vänder sig till yrkesmän såväl som till lekmän, med ett allmänt intresse av andra länder och kulturer.

Havet håller oss samman
Fernström, Elisabeth
Inb. 256 Utg. '13
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
I Havet håller oss samman får vi följa Elisabeth och Ulf på segelbåten Cassiopeias långa färd. Möten och äventyr är många medan de långa, tysta timmarna ombord på den lilla båten väcker minnen hos Elisabeth och frågor om vem hon är.

Hellhole on earth
Holmberg, Waldemar. Redigering Harald Holmberg
Inb. 200 sid, Illustrerad Utg. '03
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
Telluride i delstaten Colorado, USA, var i början av 1900-talet ett guldgrävarland, dit Waldemar Holmberg, Harald Holmbergs far, och många andra reste för att pröva lyckan. Amerika var ett stort äventyr vid denna tid.

Hon är ädå bara flicka
Englsperger, Ulla
Danskt band 220 sid Utg. '20
SEK 220.00
[Lägg i kundvagn]
Efter bara några månader sker det som förändrar hela Annas tillvaro. Hon förstår att det är nu hennes kamp börjar och med orubbad framtidstro tar hon sig an hela ansvaret för sin lilla familj.

Hon är ändå bara flicka är en fristående fortsättning på boken Har man inte folk tar man finnar (2018).


Hopp & Attityder SLUTSÅLD!
Björklund Elof
Inb. 200 sid. Utg. '98
SEK 100.00
[Lägg i kundvagn]
"Loffe" Björklund berättar om sitt dramatiska liv som danspedagog och revymakare med kända och okända artister i sitt stall.

Husen i skogen
Gustafsson, Stig Ove
158, danskt band Utg. '14
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
”Mina berättelser är en sakta försvinnande bild av småbrukar- och nybyggarkulturen, som dagens människor kanske aldrig till fullo kan förstå. Men minnena är ljusa."

Husen i skogen är en fristående fortsättning på boken Skogsbarn, som handlar om författarens uppväxt i byn Barsele i Västerbotten. Nu står möten med människor i byn i fokus.

Husesyn i folkhemmet
Sparrman Arnold
Inb. 156 sid. Utg. '00
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
För att lägga ett spåntak krävs färskt rundvirke av gran. Det lärde sig författaren av sin far. Det här är Arnold Sparrmans egen åttioåriga historia.

HÄLYTYS -Välähdyksiä sotalapsen elämästä
Erving-Odelberg, Helmi
Inb. 146 sid Utg. '05
SEK 194.00
[Lägg i kundvagn]
Runsas puoli vuosisataa on kulunut siitä, kun kymmenet tuhannet suomalaiset lapset saivat yksin paeta sodan kauhuja. Etäisiltä vaikuttavat kokemukset tuntuvat myös meidän aikamme lapsissa ja äideissä.

OBS! Hinta 18 euroa kuluineen Suomeen.

Hälytys, glimtar ur ett krigsbarns liv - Ny upplaga!
Erving-Odelberg, Helmi
Inb. 124 sid. Utg. '98
SEK 160.00
[Lägg i kundvagn]
När Hälytys, flyglarmet, ljuder, tar barnen skydd tätt intill varandra...
En verklighetsskildring om ett av de många finska barn som kom till Sverige under andra världskriget.

Hästar som läromästare
Ollner, Marike
Danskt band, 200 sid. Ill. Utg. '11
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
I sin debutbok Hästar som läromästare delar Marike Ollner med sig av egna erfarenheter och upplevelser som hästägare, hästmassör och reikimästare.

Det är en medryckande, fartfylld och känslosam berättelse skriven med glimten i ögat, där många starka personligheter inom hästvärlden dyker upp

HÖGA FJÄLL och DJUPA DALAR (SLUTSÅLD)
Wiman, Pia
Inb. 330 sid Utg. '10
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
DEFINITIVT SLUT!! Vid årsskiftet 1935–36 anländer svenske rallaren David med sin gravida norska hustru Elvida och fyra barn till Umfors för att arbeta på sista deletappen av riksvägen mellan Storuman och Umbukta, i södra Lapplands fjällvärld.

Modern, Elvida, blir emellertid sjuk och författaren Pia Wiman hamnar i ett fosterhem nära norska gränsen.

En dramatisk och gripande vandring tar sin början.

I himlen får jag äta
Dahlberg Camilla
Inb. 207 sid. Utg. '00
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
17-åriga Lisa lider av anorexia nervosa. För att bli frisk måste hon lära sig att urskilja och kämpa emot det sjuka i sitt levnadsmönster.
Camilla Dahlberg skriver utifrån egna erfarenheter.

I klassiska spår
Larsson, Lill-Järven" Lennart
Stort format, 220 sid. Fyrfärg Utg. '19
SEK 280.00
[Lägg i kundvagn]
Lennart ”Lill-Järven” Larsson fick ett par hemsnickrade skidor som liten gosse. Det blev kärlek vid första stav­taget. En kärlek som hållit i sig. Här berättar ”Lill-Järven” om sitt livs skidlopp. Det tar sin början i byn Granbergsträsk i Jörn i Västerbotten.

I köksbordets trollkrets
Andersson, Thomas
Hft, 80 sid Utg. '20
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
Denna lilla bok handlar om en särskild sorts folklig konst: muntligt berättande.
Det muntliga berättandet har funnits i alla tider och sammanhang där människan funnits och kan handla om allt möjligt.
Och mer därtill.

I skuggan av ett geni
Anna Sundström Lindmark
Danskt band, 450 sid Utg. '20
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
I skuggan av ett geni är berättelsen om att växa upp och om att formas i skuggan av en känd uppfinnare.
Alvar Lindmark, den fattige och djupt religiöse bondsonen från Burträsk utanför Skellefteå som uppfann hissen som skulle nå till Gud.

Boken utkom första gången 2016. Den nya upplagan är delvis omarbetad och försedd med ett förord.


I storkens tjänst
Belfrage, Patrick
Inb. 210 sid. Illustrerad Utg. '05
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
Patrick Belfrage har ett långt yrkesliv som förlossningsläkare bakom sig. Han har tjänstgjort i Sverige, Norge, Saudi-Arabien och Zanzibar. I sin bok ”I storkens tjänst” berättar han om sina erfarenheter och resonerar kring förlossningsvårdens utveckling.

Ingen frid i fjällen - NY UPPLAGA
Isaksson Svante
Häftad s. 192 Utg. '11
SEK 207.00
[Lägg i kundvagn]
Ny uppdaterad upplaga med nytt för- och efterord.
Ingen frid i fjällen” gavs ut 1999. Den blev en omedelbar succé som snabbt sålde slut. Trots att lång tid gått sedan dess är ämnena fortfarande aktuella. I denna nyutgåva finns en ny inledning och ett nytt efterord, som kortfattat summerar vad som hänt sedan boken skrevs.
Under de senaste decennierna har motsättningarna i Västerbottens fjällvärld ökat dramatiskt. Stämningen är på sina håll mycket infekterad.

Ingen grå massa
Samuelsson Roland
Inb. 413 sid. Utg. '93
SEK 125.00
[Lägg i kundvagn]
Roland Samuelsson skildrar nedläggningen av Hörnefors sulfitfabrik och finpappersbruk, sedd ur de anställdas perspektiv.

Innan du går
Wesén, Marianne
Inb. 250 sid Utg. '12
SEK 240.00
[Lägg i kundvagn]
Livet förändrades i ett enda slag den februaridagen 2006; ingenting skulle någonsin mer bli detsamma.

Marianne Weséns man var läkare och ställde sin egen diagnos – lungcancer – en fredag i februari just när de planerat en glad kväll med teater i Köpenhamn. Innan du går tar sitt avstamp just denna februaridag och handlar om den återstående tid de har kvar tillsammans.

Inte bara en målarbok
Holmberg, Shirly
Kart. 100 sidor Utg. '17
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
"Inte bara en målarbok ... jamen, vad är det då? Jag skulle kunna säga att verket du håller i handen befinner sig någonstans mellan en traditionell målarbok och ett experiment för att låta din kreativitet att släppa loss alldeles hejdlöst!"
Alla illustrationer och motiv är hämtade från Skellefteå.

Inte långt från älven
Holmberg, Bo R
Danskt band, 150 sid Utg. '17
SEK 195.00
[Lägg i kundvagn]
Bo R Holmberg (född i Ådalen 1945) har skrivit mer än femtio böcker, de flesta för barn och ungdom, men också åtta historiska kriminalromaner om den fiktiva polissläkten Morell i Örnsköldsvik. Han har belönats med bland annat Augustpriset, Astrid Lindgren-priset och Birger Norman-priset. Han bor i Örnsköldsvik och Norrfällsviken.

I Inte långt från älven ger han en inblick i sin egen barndom, präglad av älven, åkern och det som benämndes Sanningen.

Iskall
Distler, Thomas
Kartonnage, stort format. Ill. Utg. '12
SEK 265.00
[Lägg i kundvagn]
Kvarken kallas det svensk-finska område som skiljer Bottenhavet från Bottenviken. Halva året ligger isen, ett tillstånd som både människor och djur har anpassat sig till.

Isen och isens människor har alltid fascinerat Thomas Distler och sedan mitten av 1980-talet har han i ord och bild dokumenterat det dramatiska livet på isarna.

Jag ska bli kustjägare. Enbart som E-bok via nätbokhandeln.
Jönsson Carl-Magnus
Inb. 377 sid. Utg. '10
SEK 220.00
[Lägg i kundvagn]
"Allt ni behöver är ett jävligt tjockt pannben!" Citatet är hämtat ur C M Jönssons starka skildring av kustjägarutbildningen i svenska armén.

Jag älskar det praktiska livet, Francesca
Burén, Göran
Inb. 170 sid. Utg. '98
SEK 140.00
[Lägg i kundvagn]
En mogen mans memoarer.

Jag är frisk och mår bra - SLUT!
Czarnecki Tadeusz
Inb. 374 sid. Utg. '99
SEK 170.00
[Lägg i kundvagn]
Jag är frisk och mår bra, är den ironiska titeln på polacken Tadeusz Czarneckis, omskakande berättelse från Auschwitz.

Klassresor
Jonsson, Carl-Ola
Mjukband 256 sid Utg. '09
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Att resa med Carl-Ola ”Kalosja” Jonsson innebar alltid äventyr och överraskningar. I "Klassresor" får vi följa ”Kalosjas” liv, från uppväxten i den lilla byn i Västerbottens inland, via studier i Uppsala, arbete i Skellefteå … och sedan ut i världen! Framförallt till Ryssland.

KLIMAT - på jakt efter den hållbara maten
Muller, Arne
Kartonnage, 228 sid. Ill. Fyrf Utg. '21
SEK 260.00
[Lägg i kundvagn]
En grupp svenska och ryska journalister gav sig ut på en resa i Norrbotten, Västerbotten, Österbotten och ryska Karelen på jakt efter den hållbara maten.

Kläppen 500 år
Kläppens byaförening
181 sid, kattonage Utg. '80
SEK 295.00
[Lägg i kundvagn]
"Orden kan komma som ringar medan jag plaskar i diskbaljan."

Byn Kläppen i Norsjö socken insynades redan på 1500-talet. Bebyggelsen har långsamt vuxit fram, ny mark har brutits, Vajsjöns yta har sänkts och människor har tvingats flytta på sig. Mycket har förändrats under byns 500-åriga historia.

Konsten att färdas
Lundin Göran
Kart. 300 sid. Fyrfärg Utg. '20
SEK 310.00
[Lägg i kundvagn]
I Göran Lundin och Erland Segerstedts nya bok får läsaren möta människor som på olika sätt bidrar till konsten att färdas. Gösta Fåglum Pettersson, Gustaf Håkansson (mer känd som Stålfarfar), taptap-chauffören Enic i Haiti, vinterpilgrimen Ann Sieben och många, många fler.

Kropotkin och kampen mot kriget
Lundberg, Erik
Inb. 160 sid Utg. '03
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Hur var Auschwitz möjligt? Varför kunde inte arbetarrörelsen hindra krigsutbrottet 1914? Vem gömde sig bakom författarnmanet B Traven? Vad förenar och skiljer Leo Tolstoj och Simone Weil?
Sådana frågor söker författaren Erik Lundberg ge svar på i sin nya bok med prosastycken kring ”en förlorad rörelse”, den frihetliga anarkismen.

Krukmakarens öppna sinnen
Larsson, Björn
A4, inb.124 sid Utg. '08
SEK 300.00
[Lägg i kundvagn]
"om man ska äta soppa behövs det skålar, liksom om man ska äta glass. Om det är fest behövs det många skålar - för att inte tala om hur många koppar det behövs när man ska dricka te och kaffe runt hela jorden.
Därför finns det - och har alltid funnits - krukmakare. Jag är en av dem."
En bok i färg om Björn Larssons arbete. Foto: Erland Segerstedt

Kvarlämnat på perrongen - berättelsen om en klassresa
Bornvik, Leif
Inb. 375 sid Utg. '17
SEK 236.00
[Lägg i kundvagn]
En berörande, fängslande men också humoristisk berättelse om en liten killes resa till yngling och så småningom till att bli vuxen. Om en moderlös, sökande tonåring som växte upp i en udda och ofta kaotisk familjemiljö.

Kvinnor i väglöst land
Ryd, Lilian
Hft. Stort format, 312 sid. Il Utg. '20
SEK 295.00
[Lägg i kundvagn]
Fram till vår tid har det funnits människor som levt i ett kunskapsrikt självhushåll med urgamla rötter. I Lilian Ryds prisbelönta bok Kvinnor i väglöst land berättar dessa sista företrädare för tundrans och taigans naturahushåll om sin tillvaro i Lappland före elström och vattenledningar. Vi får inblickar i både hur man praktiskt kan klara sig när krisen kommer, och i hur forna tiders kvinnor och män tänkte om kärlek, solidaritet och arbete.

Känsliga bitar - text och kontextstudier i sentimental populärsång
Strand, Karin
Hft, 397 sid Utg. '03
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
På spaning efter vari det ”känsliga” egentligen består undersöker litteraturvetaren Karin Strand sentimentala schlagertexter och deras kulturella sammanhang närmare. Sångerna studeras utifrån tre sångares repertoarer, sångare som med olika framtoning verkat inom genren: Sven-Olof Sandberg, Bertil Boo och Gösta ”Snoddas” Nordgren.

Lappugglan
Stefansson Ove
Inb. 243 sid. Utg. '97
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
Nordanskogens vagabond. En biografi om en märklig fågel som lever i de trakter där det under flera månader av året nästan inte finns någon föda.
Rikt illustrerad, i fyrfärg.

Lexicon Lapponicum
Valborg och Bertil Wiinkas stiftelse inom Umeälvens dalgång
Mjuka pärmar i två band, 700 s Utg. '16
SEK 650.00
[Lägg i kundvagn]
En moderniserad nyutgåva av Lexicon Laponicum från 1780.

Det 235 år gamla originalet, skrivet av kyrkoherdarna Erik Lindahl i Lycksele och Johan Öhrling i Jokkmokk, är en unik spegling av det språk som en gång talades av den ursprungliga Lappmarksbefolkningen.

OBS! Ordboken består av två band och säljs ihop.

Lite som Dalai Lama fast för organisationer
Rehnström, Matts
Kart. 440 sid Utg. '12
SEK 525.00
[Lägg i kundvagn]
Det krävs ett radikalt nytänkande när din verksamhet står inför ökade utmaningar med ytterligare krav på kvalitet och snabbhet samtidigt som demografi, globalisering och teknisk utveckling gör att utmaningarna får helt andra dimensioner.

Matts Rehnström, med 20 års erfarenhet av organisationsutveckling, beskriver här vad som är nyckeln till att utveckla din organisation.

Livets väv-SLUT!
JohanssonThure
Inb. 225 sid Utg. '07
SEK 170.00
[Lägg i kundvagn]
SLUT! Livets väv är en insiktsfull berättelse om en familjs kamp för att överleva på den norrländska landsbygden under mitten av förra seklet.

Livsögonblicket - en kvinnohistoria. NY UPPLAGA I MJUKBAND!
Källén Kristina
Danskt band, 290 sid sid Utg. '11
SEK 233.00
[Lägg i kundvagn]
”Många år efter min mors död får jag anledning att läsa hennes sjukhusjournal. I korta anteckningar sammanfattas hennes kamp mot bröstcancern. Läsningen väcker starka minnen till liv; från hennes sjukdomstid och från den kaotiska tonårstiden efter hennes död.
När jag efter journalläsningen möter mina syskon befinner de sig i medelåldern, och för första gången börjar vi tala med varandra om barndomens upplevelser."

Lockrenar och motstånd bland folken i norr
Kuoljok, Kerstin Eidlitz
Hft, 200 sid. Ill. Utg. '15
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
Lockrenar och motstånd handlar om olika minoritetsfolks motstånd i norra Sibirien. Ett motstånd som för övrigt finns överallt i världen.

Lyckligt drabbade
Segerstedt Hartelius, Katrin
180 sid, danskt band. Ill Utg. '18
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
I februari 2013 fick Katrin och hennes man Jonas sitt sjuka barn Svante. Då blev de sjukhusföräldrar. Svantes första år i livet var turbulenta och utmattande, men också mycketlärorika. Det är den resan Lyckligt drabbade handlar om.

Längs fjällvinden - liv och öden i Tärnafjällen
Lundin Göran
nb. A4 272 sid. Fyrfärg Utg. '07
SEK 247.00
[Lägg i kundvagn]
Anja Pärson, Ingemar Stenmark, Stig Strand – listan på världskända slalomåkare från Tärnaby i Västerbotten kan göras lång.
Men vad är det som ligger bakom framgångarna? Hur kommer det sig att en liten fjällby kan generera den ena storstjärnan efter den andra?

En foto/reportagebok av fotograf Erland Segerstedt och författaren Göran Lundin

Medalj men inte pension
Sköld, Silva
Inb. 228 sid. Utg. '08
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
Huvudperson i ”Medalj med inte pension” är Gustav Nyman, (1897-1976). Kring honom vävs historien om hur arbetarfamiljer levde under 1930-50-talen, om hans arbete i fackföreningen, 1930-talets kris med strejker samt kommunens utveckling under och efter andra världskriget.
Hustrun Anna, kvinnoklubben och kvinnors roller samt hur svenska folkhemmet långsamt byggdes blir viktiga inslag i skildringen.

Min beskärda del: NY UPPLAGA!
Burman, Margareta
Mjukband, 210 sid. Utg. '19
SEK 186.00
[Lägg i kundvagn]
"Historien om min uppväxt i en by i Norrland på fyrtio- och femtiotalen söker svar på frågor och beskriver också den tidens tankar om skick och fason, om skola och kyrka, om synd och lust och om den tystnadens kultur som av hänsyn förteg varför just jag inte hade någon ”riktig” pappa och mamma.
Utkom första gången 2006

Mina första nittio år
Håkansson, Tore
IInb. 310 sid. ill. Utg. '05
SEK 195.00
[Lägg i kundvagn]
Vid fyra års ålder såg Tore Håkansson en syn som kom att prägla hela hans liv.Genom springorna i staketet upptäckte han zigenarbarn leka på gatan utanför. Nyfikenheten på andra folkslag och kulturer var väckt och så snart han fick tillfälle begav han sig ut i världen.

Mitt hus i Addis Abeba-SLUT!
Furmark Karin
Inb. 207 sid. Utg. '00
SEK 150.00
[Lägg i kundvagn]
Karin Furmark berättar personligt och skarpsinnigt om sina iakttagelser i Etiopien. Hon skildrar kulturkkrocken, men också sina växande insikter i hur ett utvecklingland fungerar.

Mitt liv som renskötare
Kuoljok, Apmut Ivar
Storpocket Utg. '17
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Apmut Ivar Kuoljok har arbetat hela sitt liv som renskötare i Sirges sameby i Norrbotten. Sedan tonåren har han skrivit dagbok, som, förutom slitet med renarna, också handlar om jaktäventyr och dramatiska upplevelser på fjället.

Läsaren får en unik inblick i de renskötande samernas villkor och kultur och inte minst hur förhållandena ändrats i modern tid – på grund av mekanisering, modernt skogsbruk och vattenkraftsutbyggnad.

Mitt liv som renskötare. SLUT! NY UPPLAGA I STORPOCKET
Kuoljok, Apmut Ivar
Inb. ill 216 sid. Utg. '07
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
För första gången skriver en renskötare själv om arbetet i renskogen. Apmut Ivar Kouljok har arbetat hela sitt liv som renskötare i Sirkas sameby i Norrbotten. Sedan tonåren har han skrivit dagbok, som, förutom slitet med renarna, också handlar om jaktäventyr och dramatiska upplevelser på fjället.
Läsaren får en unik inblick i de renskötande samernas villkor.

Månskensharen och ballongälgen. OBS! SLUTSÅLD
Åkerstrand, Ingemar
Inb. 133 sid. Utg. '02
SEK 170.00
[Lägg i kundvagn]
I 24 jaktberättelser tar Ingmar Åkerstrand läsaren ut i jaktskogen, på mer eller mindre dramatiska äventyr. Här finns historier om ballongälgar, månskensharar, jägarhustrur, italienska jägare och mycket mycket mer...

Män, Hav, Båtar och Fiske
Brattström, Torben
Kartonnage, 270 sid. Ill. Utg. '19
SEK 255.00
[Lägg i kundvagn]
Torben Brattströms liv har präglats av hav, båtar och fiske. Här skildras spännande möten mellan dessa havets män och fiskets vedermödor. Hur det var att som sextonåring gå till sjöss i Svenska Handelsflottan och som trettioåring bli skeppare på egen fiskebåt – en av de pionjärer som introducerade det idag så livaktiga burfisket efter havskräfta i Bohuslän.

Boken handlar också om jakten på havets guld, drömmen att få göra ”det stora klippet” i en farlig och utsatt arbetsmiljö.

Nimrods källa
Kieri, Gunnar
Inb. 256 sid Utg. '04
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
Författaren Gunnari Kieri sammanfattar ett skrivarliv. I Nimrods källa får läsaren kliva in i hans romanvärld och ta del av texter från en livslång litterär produktion. Här finns också nyskrivet och det bärande temat är drivkrafterna bakom Gunnar Kieris författarskap.

Nina - pappas snälla flicka
Salomonsson, Anita
Danskt band, 200 sid Utg. '20
SEK 205.00
[Lägg i kundvagn]
Detta är berättelsen om Nina Sandström, dotter till en av Skellefteås mäktigaste män på 1800-talet, baserat på hundratals originalbrev som finns på Skellefteå museum.

Nina levde herrskapsliv, även under de för menighetens svåra svält- och nödåren.

Men det var minsann inte bara en dans på rosor att leva under den tidens hårda konventioner. Var man äldsta barn i en välbärgad familj förväntades man föra släktens namn vidare i det övre samhällsskiktet.

Norrlandsparadoxen - utvecklingsdröm med problem
Muller, Arne
A5, 325 sid. Danskt band. Ill. Utg. '15
SEK 220.00
[Lägg i kundvagn]
I norra Sverige satsas det mångmiljardbelopp på gruvor och vindkraft. Men finns det rent av en Norrlandsparadox som innebär att miljard-investeringarna i Norrland satsas på ett ställe, medan de stora utdelningarna i form av jobb och vinster sker långt därifrån?

Arne Müller, författare till boken Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida, tar, tillsammans med fotograf Erland Segerstedt, läsaren på en odyssé genom Norrland för att söka svaren.

När staten stal marken
Isaksson Svante
Hft. 210 sid. Utg. '01
SEK 214.00
[Lägg i kundvagn]
Här avslöjas historiens största stöld i Sverige. Den svenska staten tog land, vatten och naturtillgångar i fjällen värda hundratals miljader kronor från det fattiga svenska och samiska fjällfolket.

Om hela Sverige ska leva
Holmberg, Harald
Hft, 140 sid. Ill. i fyrfärg Utg. '14
SEK 185.00
[Lägg i kundvagn]
Hela Sverige lever inte!

Landsbygden har sedan 1950-talet varit utsatt för en aningslös plundring som lett till att människor lämnat sin kära bygd och blivit urbaniserade. Kvar blev mest äldre befolkning. Byar utan affär, skola, bensinstation och nästan inga grannar.
Det är dags att se sanningen i vitögat och göra något som verkligen har effekt.

Harald Holmberg, författare till boken Ett brott i skogen?, går till storms mot den svenska landsbygdspolitiken.

Pappa utan barn-SLUT!
Blomgren Stefan
Inb. 220 sid. Utg. '99
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
SLUT!Stefan Blomgren skriver om sin kamp för att få träffa och umgår med sina bägge barn efter skilsmässan. Det är en törnbeströdd väg, minst sagt...

Pojken på stenen. DEFINITIVT SLUT!
Grubbström, Folke
Inb. 165 sid Utg. '08
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Forsmarkar’n Folke Grubbström vet allt om gedigna och strävsamma människor, som utan åthävor och med självklar beslutsamhet gick i närkamp med dragiga skogskojor, såphala timmerbrötar, myggrika slåttermyrar och steniga moränbackar.
Detta är före detta lapptillsyningsmannen Folke Grubbströms andra bok, efter succén med Färdas som en människa.

På andra sidan Malgomaj. SLUT!
Inb. 240 sid. Utg. '02
SEK 185.00
[Lägg i kundvagn]
På andra sidan Malgomaj är en berättelse om livet i Västerbottens fjällvärld på 1930- och 40-talet. Boken skildrar den lilla osedda människan som under stora umbäranden brutit mark, arbetat och slitit för sin och familjens överlevnad i en karg och bister miljö.

På botten av viken
Lundmark, Tommy
240 sid. Danskt band. Illustre Utg. '16
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
Denna bok berättar om glömda episoder från Norrlandskustens dramatiska förflutna – från tiden för första världskriget fram till seklets andra hälft och kalla kriget. Det handlar om torpederingar, fartygskapningar, försvunna flygplan, stormförlisningar och neutralitetskränkningar.

På spaning efter min text
Perme Lilian
Danskt band, 182 sid. Utg. '07
SEK 120.00
[Lägg i kundvagn]
Under ett års tid har Lilian Perme publicerat texter på förlagets hemsida, om hur andra skriver om skrivandets hantverk. Nu kommer det bästa ur denna rika, men brokiga, litteratur i bokform: På spaning efter min bok. Dessutom med en rad övningar!

Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna
Ryd, Lilian
Kartonnage, 330 sid Utg. '13
SEK 260.00
[Lägg i kundvagn]
I Lilian Ryds nya bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna berättar Europas sista nomader om sina liv. De bodde i kåtor och flyttade med renrajd från skog till fjäll. Familjen var nära sin renhjord året runt.

Boken är baserad på Lilian Ryds intervjuer med äldre samer och svenskar i Lappland, och ger helt ny kunskap om nomadlivet i norr.

Renskötarliv - storvilt och tjäderjakter
Kuoljok, Apmut Ivar
Inb. illustrerad i fyrfärg. Utg. '13
SEK 265.00
[Lägg i kundvagn]
Apmut Ivar Kuoljok har arbetat hela sitt liv som renskötare i Sirges sameby i Norrbotten. I den här boken berättar han om flyttningarna mellan de olika vistena, om livet i rajderna, om renslakt och inte minst – om dramatiska jaktfärder där älg, fågel, björn, järv, varg och lo utgjorde bytet.

Rivet skinn - hela historien
Jansson, Niclas
Hft 412 sid Utg. '08
SEK 194.00
[Lägg i kundvagn]
Niclas Jansson är tillbaka med full kraft. När "Rivet skinn", som berättar om Niclas kriminella förflutna, kom ut första gången år 2000, så var Niclas långt ifrån klar med det destruktiva livet innehållande våld, droger och kriminalitet.

Rivet Skinn SLUTSÅLD. Bearb. version kommer 2007
Jansson, Niclas
Inb. 252 s. Utg. '00
SEK 170.00
[Lägg i kundvagn]
I "Rivet skinn" berättar Niclas Jansson, f. 1968 och tungt kriminellt belastad, om cirkeln som snurrar allt snabbare, tills vändpunkten kommer...

Rör mig inte, se mig bara
Jönestam, Helmi
Inb, 238 sid Utg. '10
SEK 210.00
[Lägg i kundvagn]
En sen marskväll kommer hon med syskon och föräldrar över Torne älvs is. De är ingermanländska flyktingar som Finland inte vågar behålla, när Sovjet­unionen vid fredsslutet kräver att få alla sina medborgare tillbaka. Bara i Sverige kan de bli trygga ...

Same och lapp - i tid och otid. DEF. SLUT
Carlsson, Helena
Pocket 259 sid Utg. '06
SEK 213.00
[Lägg i kundvagn]
Är hela den samiska kulturen hotad i dag? Varför undertecknar inte Sverige ILO-konventionen om minoritetsfolkens rättigheter?
I boken Same och lapp – i tid och otid, går Helena Carlsson, Vindeln, igenom frågorna och hon skyggar inte för det svåra. Här kommer många olika uppfattningar fram i intervjuer med de inblandade.

Sarek till Arktis - möten med natur, människor och djur
Forssell, Anita & Gustaf
Kartonnage, 340 sid Utg. '21
SEK 310.00
[Lägg i kundvagn]
Den röda dunjackan håller värmen kvar i
kroppen på fjället Áhkkás stortopp. Blicken möter bergstopp på bergstopp, gröna dalar, slingrande grågröna isälvar, gnistrande snö, dal- och nischglaciärer.
Det är här det börjar, det är här på Áhkkás topp som Anita på allvar smittas av den arktiska febern, som bara kan stillas genom resor i Arktis.

Sind Sie wach, Herr Winkelmann?
Schmidt Paul
Inb. 224 sid Utg. '02
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Dieses Geschehen ist der Anfang zu einem völlig neuen Leben, begleitet von Schwierigkeiten aber auch voll von neuen Möglichkeiten, Albin stand ganz einfach vor einer gewaltigen Herausforderung.

Sista fångstgropen Stekenjokk-SLUT!
Jonsson Boo
Inb. 215 sid. Utg. '98
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
En gruvas födelse och död. Varje gruva gräver sin egen grav.
Om nedläggningen av Stekenjokkgruvan i Västerbotten.

Sju slipsar och en pjäxrem
Enqvist, Gunnar
196. ill. +CD Utg. '07
SEK 150.00
[Lägg i kundvagn]
Gunnar Enqvist, välkänd trubadur och vissångare, med rötterna väl förankrade i den västerbottniska myllan, berättar här om ett äventyrligt liv som musiker.
Det sjunger om skelleftebondskan när han tar sats i Höstmora bland ”kompnissar” och en och annan oförstående vuxen. Läsaren får följa hans färd bland kända och okända, där livet ofta bjuder på överraskande möten!
OBS! CD medföljer!

Skogen vi ärvde-SLUT
Wigren-S:son, Carina
Inb. A4, fyrfärg Utg. '01
SEK 230.00
[Lägg i kundvagn]
SLUT Här berättar bygdens folk om livet i och omkring Sorsele Övre Allmänningsskog, förr, nu och i framtiden.

Skogens talan, trettiotre texter
Grundström, Helmer
Inb. 256 sid Utg. '04
SEK 207.00
[Lägg i kundvagn]
Norrlandspoeten Helmer Grundström är född 1904 och skulle i år fyllt hundra år. Till jubileet utges denna volym med författarens mestadels okända journalistik från 1930-, 40- och 50-talen. Ämnena är blandade: skogsarbete, personliga minnen, utrikesresor, samefrågan.
Redaktör: Gunnar Balgård

Skogsbarn
Gustafsson, Stig Ove
118 sid, danskt band Utg. '12
SEK 205.00
[Lägg i kundvagn]
"Alla djur som passerade över ägorna ansåg farfar att man skulle ta. På något sätt. Gevär, fällor och snaror var medlen"

Stig Ove Gustafsson, Tärnaby, tränar- och ledarlegend inom slalomcirkusen, berättar om sin uppväxt i skogsbyn Barsele i Västerbotten.

Skogsbruk i fjällkanten
Wigren-S:son, Carina
Inb. A4. Fyrfärg Utg. '01
SEK 247.00
[Lägg i kundvagn]
En bok om livet i och omkring Tärna-Stensele Allmänningsskog, förr, nu och i framtiden.

DEFINITVT SLUT

Skärgårdsliv - En viltvårdare berättar
Inb. 304 sid. Utg. '01
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
När Rune Almqvist berättar om sitt liv, från hemmet på Långön i Luleå skärgård till arbetet som jaktvårdskonsulent i Norrbottens län, läggs ett betydande stycke kulturhistoria i dagen.

Skärvägen - en barndomsberättelse
Enqvist, Gunnar
Inb 14 sid. Illustr. Utg. '10
SEK 233.00
[Lägg i kundvagn]
Lik en västerbottnisk Huckleberry Finn möter oss Gunnar Enqvist i sin barndoms hemmiljö i Bureå. Han ledsagar oss bland ”kasärerna” vid Skärvägen, bland utedass, sågspån, fabriksbuller, ”bättre folk” och ”sämre”, pojkstreck – allt serverat i en färgstark kompott.
OBS! ÄVEN SOM LJUDBOK!

Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida
Muller, Arne
Danskt band, 220 sid Utg. '13
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
Gruvdammar som havererar, metalläckage långt utöver gränserna i miljötillstånden, damm, buller och jordskalv som påverkar boendemiljön för tusentals människor – detta är en mindre känd sida av den svenska gruvbranschen.
”Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida” ger för första gången en samlad bild av de miljöproblem som de svenska gruvorna orsakar, trots en delvis skärpt miljölagstiftning.

Smutsiga miljarder - den svenska gruvboomens baksida, MED NYSKRIVET KAPITEL
Muller, Arne
Danskt band, 266 sid Utg. '14
SEK 200.00
[Lägg i kundvagn]
”Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomens baksida” ger för första gången en samlad bild av de miljöproblem som de svenska gruvorna orsakar, trots en delvis skärpt miljölagstiftning.

Boken är kompletterad ett ytterligare ett kapitel: ”Sex händelserika månader senare”.

SNÖ - renskötaren Johan Rassa berättar
Ryd, Yngve
Danskt band, 320 sid. Ill. i f Utg. '20
SEK 300.00
[Lägg i kundvagn]
Denna bok är den första grundliga dokumentationen av samisk snökunskap. Boken bygger på en enda persons utomordentliga kunnande, Johan Rassa i Jokkmokk. Vi får ta del av den gamle renskötarens häpnadsväckande blick för detaljer i den snö som varit nära honom hela livet.
Tillsammans har Yngve Ryd och Johan Rassa arbetat fram en gedigen handbok om snöns natur och kultur.

Spelman på Tigerkläppen
Enqvist, Gunnar
Inb. 129 s, ill. Utg. '09
SEK 185.00
[Lägg i kundvagn]
I Spelman på Tigerkläppen får vi oss till livs en fantasieggande berättelse, ibland balanserande på gränsen till sanningslandet, som förklarar det oväntade namnet Tigerkläppen mitt i dåtidens västerbottniska odlingslandskap.

Spring, Kent spring!
Lundholm Kent
Danskt band, 328 sid Utg. '16
SEK 145.00
[Lägg i kundvagn]
Författaren och journalisten Kent Lundholm skriver både underhållande och smärtsamt öppet om ett liv som påminner om en veritabel berg- och dalbana. Flera gånger hade det kunnat sluta med döden. Men för sex år sedan påbörjades en resa tillbaka till livet.

Spring Kent, spring! är en mycket angelägen bok om att överleva, om att aldrig ge upp och att alltid fortsätta framåt.

Stockholm, städerna och RESTEN. Ny, utökad upplaga
Muller, Arne
Danskt band, 378 sid. Ill. Fyr Utg. '19
SEK 225.00
[Lägg i kundvagn]
I en ny utökad upplaga med nyskrivet kapitel av Stockholm, städerna och RESTEN fortsätter Arne Müller att blottlägga de mekanismer som styr utvecklingen bort från landsbygd och till de stora städerna. Han går tillbaka till regionalpolitikens början och dissekerar de beslut som tagits av Sveriges regering och riksdag fram till idag. Boken kompletteras med reportage och intervjuer.
Foto: Erland Segerstedt

Sven Hedin-institutet. En rasbiologisk upptäcktsresa i Tredje riket
Lundmark, Tommy
Kartonnage, 282 sid. Ill. Utg. '14
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
1943 inviger den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin ett forskningsinstitut vid Münchenuniversitetet, namngivet efter honom på direktiv av SS-ledaren Heinrich Himmler.

Institutet var både en hyllning till Hedins geografiska bedrifter och ett tack för dennes långvariga stöd till Hitlertyskland i skrift och handling.

Denna bok är historien om Sven Hedin-institutet och människorna som skapade det.

Så här års i livet
Nilsson, Anita
Danskt band, 296 sid Utg. '21
SEK 250.00
[Lägg i kundvagn]
Den här boken har skrivit sig själv.
Välkommen in!
Här finns de som varit och vi som är nu.
Här finns de som kom och vi som varit här länge.
Utan varandra vore livet en öken.
Och allt kan man inte förstå!

Så kan man skriva
Yula Kersti
Hft. 100 sid Utg. '04
SEK 120.00
[Lägg i kundvagn]
Det logiskt uppbyggda språket är inte uträknat för att sms slagit knockout på ungdomen!Två språkentusiaster, Lilian Perme och Kersti Yula, visar att grammatik och regler kan vara till god hjälp för att vi ska förstå varandra. Så kan man skriva är en efterfrågad vägledning för alla som vill fatta pennan.


Så olika och ändå så lika!
Wallin, Inger
Hft. 200 sid. Ill. Utg. '17
SEK 190.00
[Lägg i kundvagn]
Ledarskap på kvinnors vis och jämställdhet på svenskt vis är det bärande fundamentet i Women in Management, den ettåriga utbildning som mer än trehundra kvinnor från Afrika, Asien och Latinamerika genomgick 1995–2007. Tillsammans med författaren, Inger Wallin, får vi följa kvinnorna under projekttiden.
Med förord av Marianne Ahrne.

Sådd som ger skörd-SLUT
Berggren Kjell O.
Inb. 151 sid. Utg. '95
SEK 130.00
[Lägg i kundvagn]
SLUT! En pojkes harmoniska uppväxt i ett jordbrukarhem i Ångermanland. Osökt infinner sig frågan: Kan vi - i dagens samhälle - återskapa något av detta positiva?

Sångarens italienska
A4, ringpärm, 140 s. Utg. '11
Sångarens italienska är en lärobok, uppslagsbok, för sångstudenter, sångpedagoger, sångare och repetitörer samt övriga operaintresserade, men även självstudier. Den är en inkörsport till italiensk opera och arior med fonetik.

Såvitt jag minns
Lundmark, Bo
Hft, 300 sid. Ill. Utg. '14
SEK 220.00
[Lägg i kundvagn]
Den legendariske lappmarksprästen Bo Lundmark skriver här om sitt liv som nomadpräst, från den jämtländska fjällvärlden i söder till Jukkasjärvi i norr. Han skildrar möten med fjällens färgstarka profiler, om gruvarbetarstrejken i Kiruna och dråpliga fiskehistorier. Boken är rikt illustrerad.

Bo Lundmark har tidigare givit ut ett flertal böcker och han är även känd som en av landets främsta, muntliga berättare.

Till något ljust och bestående - om Medlefors Folkhögskola
Larsson Christer
inb. 229 sid. illustrerad Utg. '12
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
I entréhallen på Medlefors står en liten träskulptur som heter Marsyas.
Många har passerat honom, några har kanske betraktat och sett hur han står där och spelar Flöjt, men det kanske inte är så många som vet historien bakom honom som en satyr från den grekiska mytologin.
Inte heller kanske det är så många som vet hur han kom till Medlefors.


Tron, smöret och kärleken
Sandström, Gunnar
Danskt band, 325 sid. Utg. '18
SEK 225.00
[Lägg i kundvagn]
I Tron, smöret och kärleken får läsaren följa en ung man som vill vara nära sin Gud och kärleken. Mejeristen Bertil flyttar från Småland till Lappland och blir invandrare i ett samhälle i Västerbottens inland.

Berättelsen är både en livsresa och en resa i tiden. Författaren har velat dokumentera en bit av folkhemmet genom mejerihanteringen i mitten av nittonhundratalet och frikyrkorörelsen under samma tid.

Tusen år i Lappmarken
Ryd, Lilian, Cramér Tomas
Kartonnage, 256 sid. Stort for Utg. '12
SEK 260.00
[Lägg i kundvagn]
Tusen år i Lappmarken är en spännande och lättläst introduktion till Lapplands fascinerande historia. Lappmarken har varit det oblodiga slagfältet, där konflikter om naturresurser och riksgränser hanterats med hjälp av juridik och skatter, handel och kyrkbyggen.

Urfödan - om självhushållets mat hos folk i Lappland
Ryd, Lilian
Mjukb, 350 sid. Stort form. Il Utg. '19
SEK 232.00
[Lägg i kundvagn]
URFÖDAN är femte volymen i Lilian Ryds utforskande av nordsvensk kulturhistoria. Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen. Boken bygger på intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran.

Utkom första gången i hårdband 2015.

Urfödan - om självhushållets mat hos folk i Lappland SLUT
Ryd, Lilian
Stort format, kartonnage. 350 Utg. '15
SEK 274.00
[Lägg i kundvagn]
Lilian Ryds nya bok Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i hennes utforskande av nordsvensk kulturhistoria. En blivande klassiker! Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande.

Utan dusch i 352 dagar
Ödebrink, Inger
A4, kartonnage. Fyrfärg Utg. '14
SEK 275.00
[Lägg i kundvagn]
På med nattmössan, fram med snöskyffeln. Häng med till byn Finnträsk i Västerbotten. Där lurar en gammal popidol bakom dasset och stolsdynor stoppar draget.
Detta är boken för dig som vill bli en riktig stugsittare, räkna med trosor och tål att höra en massa skitprat.

Vandringar i Vindelfjällen - Dagbok 1977-2002
Persson, Per Erik
Kart. 225 sid. Fyrfärg. Utg. '16
SEK 295.00
[Lägg i kundvagn]
I Vandringar i Vindelfjällen, Dagbok 1977–2002, skildrar Per Erik Persson i text och bild naturupplevelser under 25 år, från 1977 till 2002 och under alla årstider. Han är en av de främsta kännarna av Vindelfjällens natur, inte minst tack vare sitt arbete med naturvård på länsstyrelsens naturvårdsenhet under många år.

Vem har sagt att allt ska vara roligt?
Englsperger, Ulla
Danskt band, 304 sid Utg. '16
SEK 215.00
[Lägg i kundvagn]
Nog var det nästan som en saga att växa upp med en mamma som alltid var redo att läsa högt eller sjunga en visa; en farmor som talade i ordspråk och en farfar som sävligt men säkert mer än gärna berättade.
Men pappa var inte med ...

Med den självbiografiska boken Vem har sagt att allt ska vara roligt? debuterar Ulla Englsperger som författare.

Vi bodde i Arkadien
Ryd, Lilian
Kart. 200 sid. Ill. Utg. '20
SEK 290.00
[Lägg i kundvagn]
I Lilian Ryds nya bok, Vi bodde i Arkadien, tar hon sig an sina mest personliga minnen och skildrar en lappländsk barndom som alltför ofta avfärdas som exotisk, just för att den är sällan berättad. En efterfrågad fortsättning på essäsamlingen Vi åt aldrig lunch.

Våra älskade trädgårdsrum i norr
Carlander, Laila
Kart. 250 sid. Fyrfärg Utg. '16
SEK 260.00
[Lägg i kundvagn]
Går det att skapa praktfulla trädgårdar i norra Sverige? Det går att skapa paradisiska trädgårdar här!

I Laila Carlanders trädgårdsbok får läsaren följa med på hennes resa genom femton av Norrbottens vackraste trädgårdsskapelser i zon 5 till 7, med tips på spännande växter och med många goda råd från erfarna trädgårdsmänniskor.

Västerbottens litterära landskap
Persson, Per Erik
Danskt band, 124 sid Utg. '12
SEK 142.00
[Lägg i kundvagn]
Hur skildras naturen av författare som skriver om Västerbotten, det stora litterära länet i Sverige? Per Erik Persson har plöjt igenom litteratur från ett århundrade och fram träder ett mångskiftande, ibland kargt och ogästvänligt, men nästan alltid inspirerande landskap.

Växa och bli liten
Nordqvist, Ingelis
Inb. 200 sid Utg. '06
SEK 180.00
[Lägg i kundvagn]
”Växa och bli liten” är en gripande, och samtidigt skakande, berättelse om en flickas uppväxt i ett hem där allting till en början förefaller normalt men där det snart framgår att modern har ett starkt behov av att kontrollera och även förnedra sin dotter.

Yrkestrafikens dolda kvinnor
Hellgren, Martha
A5, hft, 100 sid Utg. '15
SEK 150.00
[Lägg i kundvagn]
Det tidiga 1900-talet präglades av ny teknik inom motortransportbranschen och många blev initiativtagare till ny yrkes­mässig bil- och busstrafik inom Västerbottens län. Dessa företagare var både män och kvinnor men kvinnorna inom motortransportbranschen är förvånansvärt dolda i forskning, litteratur och medias beskrivning av samhällsutvecklingen.

Åtta barn - utflugna från ett torp i Resele, Ångermanland/SLUT!
Edin, Bertil
Inb. 280 sid Utg. '04
SEK 227.00
[Lägg i kundvagn]
åtta barn är en berättelse som spänner över 160 år. Bertil Edin skildrar vad som hände honom själv och de sju syskonen, av vilka fyra fick sina levnadsbanor avbrutna i förtid. Syskonens liv förknippas med flera av århundradets stora händelser, bl.a nedskjutningen av DC 3:an
över Östersjön, och Bertil själv möter några av tidens stora för­­fattare.
Vardagens bestyr vävs in i det stora skeendet och boken blir en viktig kunskapskälla för dem som vill förstå det moderna Sveriges framväxt.

Är ni vaken, herr Winkler?
Schmidt Paul
Inb.176 sid. Utg. '99
SEK 155.00
[Lägg i kundvagn]
En invandrares väg från nästan ingenting till en framgångsrik medborgare. Men vägen var inte spikrak...

Öreälven - den raka vägen är inte alltid den bästa
Muller, Arne
Kartonnage, stort format. 160 Utg. '19
SEK 290.00
[Lägg i kundvagn]
Från källorna runt Alsberget mitt i Västerbotten till målet vid sandstränderna i Örsten. På 220 kilometer rymmer Öreälvens dalgång en fantastisk mångfald av vacker natur och små och stora sevärdheter.

Tills. med Ingrid Eriksson (text) och Stefan Persson (foto).