Mobil 070-325 42 63
  Box 184 * 931 22 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Kläppens byaförening


Vi är elva personer med anknytning till byn Kläppen, Norsjö, som för drygt två år sedan bildade en studiecirkel i Vuxenskolans regi för att samla material till en dokumentation om byns 500-åriga historia. Amos Dahlberg, som bor på det äldsta bostället i byn, har sedan åratal tillbaka samlat fakta om sin gård, så vi hade ett bra material att starta med. Tyvärr fick inte alla cirkeldeltagare vara med i slutskedet av bokens tillkomst; Stig Dahlberg, som lagt ner stort engagemang, avled i februari 2012.
Från början var tanken att endast göra ett faktahäfte, men allteftersom tiden gick och vi började hitta gamla foton, som alla hade en bakomliggande historia, så beslutade vi att försöka göra en hembygdsbok. Eftersom Kläppen ligger endast 3 kilometer från Norsjö samhälle, så har byn aldrig haft någon egen skola, affär, bönhus eller förening att berätta om. Därför har vi i stället valt att berätta om gårdarnas tillkomst, i kronologisk ordning, och om deras ägare genom tiderna. Vi upptäckte att många i byn under årens lopp gjort minnesanteckningar om små vardagshändelser och vi enades om att det varken behöver vara något storslaget eller någon uppseendeväckande, för att det ska vara värt att nämna i en hembygdsbok. Många som läser detta kommer säkert ha en annan uppfattning än vi om händelser som redogörs för i boken, men människor upplever saker och ting på olika sätt.

Kläppen i april 2012
Amos Dahlberg, Birgitta Dahlberg, Christina Dahlberg, David Dahlberg, Tage Dahlberg, Leif Norén, Lars Norqvist, Berit Stenman, Ingvar Wallin, Kerstin Wallin.

Böcker av författaren:
Kläppen 500 år