Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Urfödan - om självhushållets mat hos folk i Lappland SLUT
Av Ryd, Lilian


Lilian Ryds nya bok Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i hennes utforskande av nordsvensk kulturhistoria. En blivande klassiker!

Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran för tiotusentals år sedan.

I den prisbelönta Kvinnor i väglöst land skrev Lilian Ryd om nybyggarkvinnor. Villkoren för deras ättlingar undersöktes i Vi åt aldrig lunch. Med juristen Tomas Cramér har hon i Tusen år i Lappmarken kartlagt samernas ställning från vikingatid till nutid.

Hennes senaste bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna gav unika insikter i samiskt kvinnoliv.

Om Urfödan:
"Jag är så fascinerad av att Lilian Ryd och de människor hon låter komma till tals satt ord på vad jag innerst inne alltid vetat, att jag läst högt för mina kollegor på tidningen. Deras reaktion har varit likadan som min.

Lilian Ryds sakprosa saknar motstycke, med ett undantag. Hennes bortgångne bror Yngve Ryd skrev också böcker med utgångspunkt från att ”det som är sant är intressant” och hon refererar ofta till honom. /.../

Alla dessa (hennes) böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor."
Karina Sundkvist i Piteå-tidningen


Stort format, kartonnage. 350 Utg. 15
ISBN: 978-91-87949-24-1
Pris: SEK 274.00