Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Bye, bye bondbönan
Av Sundberg, Doris


Bye, bye bondbönan handlar om hur det var för Doris Sundberg att växa upp i Västerbottens inland på femtio- och sextiotalet. Doris bodde sina första åtta år i Brönstjärn, en typisk jordbruksbygd. De flesta innevånarna var bönder och kände varandra väl.

Sedan gick flyttlasset till Boliden, eftersom hennes pappa inte kunde försörja familjen på det lilla jordbruket. Boliden var då ett blomstrande, modernt gruvsamhälle.

Hur blev det att byta miljö från en by utan bönhus till ett samhälle med en mångfald av Guds ord? Hur gick det att hålla isär rikssvenskan som gällde i de fina kretsarna, skelleftemålet och bondskan som föräldrarna alltid pratade?

Doris nyfikenhet var en stor tillgång för henne under uppväxten och ledde förstås till det som var lockande – och i vissa fall förbjudet!

Hon blev hemmafru med ett barn redan vid arton års ålder. Utan egna pengar och helt beroende av barnets far. Men så småningom tog hon ett avgörande steg ...

UR NORRANS RECENSION 1/2 2017
”'Bye, bye Bondbönan'! är en rak och okonstlad berättelse, lätt att känna igen sig i för den från ungefär samma miljö och tid. Men även för en yngre läsare borde den kunna väcka intresse. En variant på ”hur det var förr”, men fullt möjlig att relatera till ”hur det kan vara nu”. Speciellt som boken är skriven utan vare sig uppenbar nostalgi eller pekpinnar, men med värme och en lagom dos självdistans.

Porträtten av föräldrar och andra viktiga personer känns äkta utan att bli onödigt utlämnande. Många lokala anknytningar för oss som råkar bo i Norran-området är inte heller någon nackdel.

Stefan Holmberg"

Danskt band, 232 sid. Utg. 16
ISBN: 978-91-87949-49-4
Pris: SEK 215.00