Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Ersmark - byaboken
Av Sandström, Stig


"Byaböckernas Rolls Royce", enligt förlagets korrekturläsare Larry Lundgren.

Boken om Ersmark utanför Skellefteå beskriver byns historia fram till idag. Arbetet påbörjades för att bevara alla inlägg i den Facebook-grupp ”Ersmark med omnejd – foton från förr med kommentarer” som Lorentz Kågedal startade 2015.

Sedan dess har det tillkommit resultat av andras och egen forskning. Berättelser har samlats in via intervjuer och redovisningar från en mängd studiecirklar. Några har bidragit med egna texter.

Här berättas hur bebyggelsen vuxit fram, om jordbruket, handeln, industrin, idrotten, kyrkan, emigrationen, soldattorpen och språket. Här finns personteckningar, levnadsöden, flygfoton, och berättelser om flyktingar under andra världskriget, nöjen, vägar och så vidare. Skolan har fått stort utrymme. Det finns någon form av klassfoton på alla åldersgrupper födda 1906–1957. Tings- och häradsprotokollen liksom byastämmans protokoll redovisas i moderniserade och illustrerade versioner.

Det finns många kartor i boken. Genomgående har moderna kartor använts och i dem har det tydliggjorts hur det såg ut förr.

Ett annat sätt att beskriva boken är att säga att det ingår mer än 600 foton, kartor och teckningar och ett sökordsregister på 1700 personer och platser. Om läsaren har någon anknytning till Ersmark så hittar han eller hon förmodligen den länken i boken. Men även för alla andra finns det här mycket läsvärt.

Kart. Fyrfärg. 580 sid. Utg. 17
ISBN: 978-91-87949-67-8
Pris: SEK 395.00