Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  FARTRUSIGA - Om en gränslöst massmobil tid och vår fossilfria morgondag
Av Forsberg, Björn


Vi lever i en massmobil tid utan motstycke. På nolltid slungar vi oss själva genom landskap och överflyger kontinenter och oceaner.

I Fartrusiga berättar Björn Forsberg om männi­skans långa färd från en trögrörlig, långsam värld till dess raka motsats. Om hur vi med hjälp av fossil energi sprängde rummets gränser, hur omvärlden öppnades upp och plötsligt kom inom nära räckhåll. En färgstark skildring av hur järnvägen, flyget och andra mobilitetsrevolutioner slag i slag erövrat vår tillvaro under tvåhundra år av accelerationsrusning fram till nuet.

Men fartfesten kan snart vara över.
 Våra transporter, som idag till största del drivs med fossil energi, måste i klimatkampens namn snabbt göras fossilfria. Vilka blir följderna av att återvända till en fossilfri värld? Svart på vitt kommer vi upptäcka varför vår flygande livsstil snart kan vara ett minne blott, och mer allmänt, varför förnybart och el har så små utsikter att driva en massmobil värld.

Så hur ser våra möjligheter att färdas ut i framtiden?


"Det är en alldeles förträfflig berättelse om vår historia som sätter nutiden i ett perspektiv som borde få oss att fundera över våra liv och hur vi handskas med vår värld. Förmodligen lever vi just nu i en parentes. Den gränslösa massmobila tiden.
På 550 mycket välskrivna sidor, ibland med ett sympatiskt personligt tilltal, tar författaren med sina läsare från tiden då fötterna och hästskjutsen (utan fjädring) var det som "vanligt folk" hade att tillgå - vilket inte var för så många generationer sedan - till nutid då hela världen är i rörelse med hjälp av miljarder bilar och andra fossildrivna fordon för att forsla varor, människor och djur."
Birger Schlaug

Danskt band, 550 sid, ill Utg. 20
ISBN: 978-91-88965-05-9
Pris: SEK 270.00