Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  De kom till skiljet i älven
Av Holmberg, Bo R


"Tre somrar stod jag på en trehålskam
på sorteringen i Sandslån.
De flesta var där mycket längre.
De kom dit år efter år, till indrag eller kam,
till insättning och till buntverk och de kom som prejare.
I den här boken får du möta
några av dem som kom."

Författaren Bo R Holmberg porträtterar ett fyrtiotal människor som arbetade på timmerskiljet i Sandslån vid Ångerman­älven. Genom porträtten återskapar författaren en annan tid och ett arbete som inte längre finns.

”Det är berättelser på dikt, med ett språk som klingar av folkton och det självupplevdas autenticitet. Ändå är det om andra han skriver, Bo R Holmberg; uppvuxen på Loön, själv anställd vid timmersorteringen i unga år, är hans egna erfarenheter den resonansbotten som ger boken extra tyngd. De kom till skiljet på älven. De kom till Sandslån, under hundra års tid, arbetare i alla åldrar och av alla valörer. Och de har alla en historia som vill berätta.”

”Bo R Holmberg kretsar varv på varv runt sorteringsverket, låter de döda (men också de levande) berätta, var och en med sin egen historia.”

”Dikten är en form som passar Bo R Holmberg utmärkt; på många sätt en logisk följd av den ordknappa, strama stil han odlat under många års författarskap. Mycket är outsagt; det som står skrivet mellan raderna väger lika tungt som de tryckta orden.”

”Med De kom till skiljet i älven skriver Bo R Holmberg in sig i en berättartradition som går från Pelle Molin till Birger Norman, från Edgar Lee Masters till Nicke Sjödin – en kulturell bragd och en bok som kommer att sälla sig till Ådalens stora klassiker.”
Katarina Östholm, Tidningen Ångermanland

Danskt band, 100 sid Utg. 21
ISBN: 978-91-88965-38-7
Pris: SEK 210.00