Ord & visor förlag

Ur "Mannen är kvinnans huvud"

Av Rune Holmström


V
igseln förrättades i Rantasipi-hotellets bankettsal i närvaro av närmare 150 gäster, Sektmedlemmar från när och fjärran. Pappan Paavo, den enda som inte levde i Sanningen, överlämnade sin dotter och brudparet ställde sig framför ett improviserat altare, hon iförd en vispgräddsdröm med slöja, rysch och pysch och lågklackade skor för att Teppo inte skulle se så kort ut i jämförelse, han i finkostym och stärkt krage, uppstramad och högtidlig inför stundens allvar. Med alla blickar på sig visste Teppo inte var han skulle göra av händerna. I fickorna? Inte gärna. På ryggen? Nej. Så fann nävarna varandra framför grenen. Johanna såg de nervösa rörelserna ur ögonvrån och log i mjugg. Visst var han gullig.


I dessa ändens dagar gifte sig Guds folk i allt yngre år och vigselförrättaren från Sektens högkvarter hade bråda tider. Somliga veckoslut var han tvungen att ta flyget för att hinna till alla tillställningar. Han såg läget ur ett vidare perspektiv, såg att det var gott att binda ungdomarna vid varandra och till Guds organisation. Äktenskapet tjänade som skydd emot frestelserna. Själv var han känd som en sträng men rättvis karl, som härskade över sin familj med fast hand. Ställningen förpliktade till att föregå med gott exempel. Förresten hade han inget val: skulle någon i familjen försyndat sig och uteslutits så skulle han fråntagits sitt ansvar som äldste och vad skulle han sen haft kvar i livet förutom civiljobbet som brevbärare?


Tunnhårig och med kulmagen putande under kavajen bredde han ut armarna som om han ville omfamna de spirande själarna i sin gudagivna auktoritet. Under årens lopp hade han utvecklat ett standardtal som han levererade med små variationer.


Johanna lyssnade inte så noga, hon var för upprymd för att koncentrera sig och dessutom kunde hon bibelställena utantill. Äktenskapet må hållas i ära och den äktenskapliga bädden obesudlad. Mannen är kvinnans huvud. Kvinnan må underordna sig, såsom Sara var lydig mot Abraham och kallade honom ”herre”. Mannen bör älska sin hustru som sin egen kropp, medan hustrun bör hysa djup respekt för sin man, och de två skall vara ett kött.